OpinieLoonkloof

De top van het bedrijfsleven moet zich inzetten voor een leefbaar inkomen voor iedereen

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

De top van het bedrijfsleven zou zich meer moeten inzetten voor wat het beste is voor de samenleving. Dat is een leefbaar loon van tenminste 14 euro per uur, meent FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha.

Zakaria Boufangacha

De coronacrisis heeft nog eens extra pijnlijk laten zien hoe scheef en oneerlijk de verhoudingen zijn in de polder. Een aantal CEO’s heeft juist dankzij de crisis zijn zakken nog meer kunnen vullen. Maar werknemers, die de waarde creëren voor die bedrijven, moeten knokken voor een paar procenten loonsverhoging en een leefbaar minimumloon.

Ook zijn er bedrijven die de crisis maximaal misbruiken om de lonen te bevriezen en laag te houden, terwijl het in veel sectoren zoals de transport, metaal en industrie flink aantrekt. Net als bij uitzendbureau Randstad, dat afgelopen jaar gebruik maakte van loonsteun, maar zijn winst weer flink ziet aantrekken. Het bedrijf houdt fatsoenlijke afspraken voor uitzendkrachten af.

Topvrouw Herna Verhagen van PostNL kreeg vorig jaar 23,8 keer zoveel als een gemiddelde werknemer in haar bedrijf, Jacques van den Broek (Randstad) 38 keer, Frans van Houten (Philips) 71 keer en Frans Muller (Ahold Delhaize) maar liefst 122 keer. Althans, dat zijn de beloningsverhoudingen die ze in hun jaarverslag rapporteren. De echte kloof is veel groter. De CEO’s vergelijken hun beloning namelijk alleen met de werknemers die bij hun eigen bedrijf in dienst zijn. Een grote groep werknemers binnen hun bedrijf zien ze over het hoofd: de schoonmakers, de cateraars, de beveiligers en al die anderen die werkzaamheden verrichten die zijn uitbesteed. Datzelfde geldt voor de mensen die er bijvoorbeeld als uitzendkracht werken. Kortom: een grote groep essentiële werknemers telt niet mee in de beloningssommetjes van deze multinationals.

Coronaheffing

Wij vinden een factor 20 verschil tussen de top en laagst betaalde werknemers – vaak op het minimumloon – een goede norm. Voor (semi)overheidssectoren moet die lager zijn: de balkenendenorm.

Daarbij pleiten we voor een coronaheffing voor bedrijven die in deze tijd extra winsten hebben gemaakt. De politiek moet die gapende en groeiende kloof aanpakken door zo’n heffing. En zo werk maken van haar verkiezingsbelofte: het verhogen van het minimumloon. Dat is tientallen jaren achtergebleven bij de ontwikkeling van de welvaart en ligt inmiddels ruim onder de Europese armoederisiconorm. In Europa ligt dan ook een richtlijn op tafel over een hoger minimumloon.

Had het gelijke tred gehouden met de stijging van de arbeidsproductiviteit, zou het nu zelfs 16 euro per uur moeten bedragen. Onze eis voor een minimumloon van 14 euro per uur is dus een goede eerste stap naar een eerlijke beloning.

Zo worden werkgevers ervoor verantwoordelijk hun werknemers een leefbaar loon te betalen. En zijn werknemers voor het betalen van hun rekeningen niet langer afhankelijk van overheidstoeslagen, betaald van belastinggeld. Dat minimum-uurloon vinden niet alleen wij als vakbonden wenselijk: ruim zeven op de tien kiezers staan achter onze eis van 14 euro.

Nieuw leiderschap

Tegen het bedrijfsleven zou ik willen zeggen: jullie moreel kompas lijkt zoek. De samenleving smacht naar nieuw leiderschap van bedrijven, dat zeggen jullie ook. Maar dan is nu boter bij de vis nodig: een concrete bijdrage om de loonkloof te verkleinen. Laat je als CEO niet alleen leiden door de korte-termijnbelangen van aandeelhouders, maar doe wat het beste is voor de samenleving: voor iedereen een leefbaar inkomen.

Belangrijk is ook dat geen flexkrachten worden ingehuurd voor structureel werk. Dat schoonmakers en beveiligers in dienst worden genomen in plaats van dit werk uit te besteden om nog meer winst te maken. Dan zijn deze mensen ook weer echt onderdeel van het bedrijf. In de cao-onderhandelingen zullen we knokken voor die 14 euro per uur. Bijvoorbeeld bij PostNL, in de schoonmaak en op Schiphol. 14 euro moet de bodem zijn voor àlle werknemers. Bedrijfsleven én de politiek moeten daarin leiderschap tonen.

Lees ook:

EU-wetgeving moet einde maken aan loondiscriminatie in bedrijven

Een nieuwe Europese richtlijn moet een einde maken aan loondiscriminatie tussen werknemers die in een bedrijf hetzelfde werk doen.

Vakbond ‘vergadert’ voor de deur bij PostNL: ‘Zorg nou eens voor een hoger minimumloon’

Terwijl de aandeelhouders van PostNL een digitale jaarvergadering hielden, stond vakbond FNV de deur van het hoofdkantoor in Den Haag om aandacht te vragen voor meer vaste contracten en een hoger minimumloon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden