Commentaar

De tijd dat Londen een rijk bestuurde waar de zon nooit onder ging, is voorbij

Theresa May op 10 oktober tijdens het wekelijkse vragenuurtje in het Britse parlement. Beeld AFP

In de week waarin volgens de planning de laatste knopen hadden moeten worden doorgehakt over het vertrek van de Britten uit de Europese Unie, bestaat er nog steeds vooral chaos. 

Zo vertrekt de Britse premier Theresa May naar Brussel met een plan waarvoor ze in eigen land voortdurend onder vuur ligt. Sterker nog, een van haar voormalige ministers, David Davis, riep dit weekeinde openlijk op tot rebellie van haar collega-ministers.

Het is ook uitermate ingewikkeld. Wat May in essentie wilde – wel vrijhandel, maar geen vrij verkeer van personen en diensten – is fundamenteel niet verenigbaar met wat de inzet is van de EU-lidstaten, die dergelijke elementen beschouwen als onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bovendien is de vraag wat er moet gebeuren met Noord-Ierland: de grens met EU-lid Ierland zou niet hard mogen zijn, en hoe dan?

Misplaatst zelfvertrouwen

De chaos laat zien hoe problematisch de brexit is. Wie eenmaal op zoveel vlakken verknoopt is met buren, kan zich daarvan moeilijk losmaken – vroeger ging dat niet voor niets vaak met (burger)oorlog gepaard. En wat critici van May niet lijken te beseffen dat ook als Londen zich maximaal losmaakt van de EU, dat bepaald geen garantie is voor een sterke Groot-Brittannië in de wereld. De tijd dat Londen een rijk bestuurde waar de zon nooit onderging, is al lang voorbij.

Binnen May’s partij willen sommigen volledige vrijheid creëren om afspraken over handel te maken met de rest van de wereld, omdat ze daarmee voor de Britten fantastische deals zouden kunnen bereiken. Zo’n opstelling riekt naar misplaatst zelfvertrouwen. In het wereldwijde krachtenveld zijn het nu China, de VS en enkele opkomende regio’s en landen die steeds meer de uitkomst van onderhandelingen bepalen. En de EU, met haar half miljard inwoners en relatieve rijkdom. Een verzwakte grootmacht als Groot-Brittannië zal dat zonder de gezamenlijke EU-macht gaan ervaren. Niet voor niets staat het Britse pond al onder druk, en loopt de economie al groeivertraging op.

May probeert er het beste van te maken, na het onverstandige besluit van een zeer krappe meerderheid van de Britten om uit de EU te stappen. Er zijn geluiden dat er toch een deal tussen Londen en Brussel mogelijk is, en dat maximale overgangstermijnen zullen worden gecreëerd om details uit te werken en te implementeren. Nog steeds wordt daarmee met de brexit schade aangericht, maar te hopen valt dat die dan nog tenminste kan worden beperkt. Wat goed zou zijn voor de Britse bevolking in de eerste plaats, maar ook voor de andere EU-lidstaten en hun burgers.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees meer over de brexit in ons dossier.

Lees ook:

Gekrenkte Theresa May eist een alternatief van de EU in het brexit-overleg

“We zitten in een impasse.” De Britse premier Theresa May was, na haar nederlaag op de Europese top in Salzburg, stomverbaasd over de reactie van de Europese Unie op haar plan voor een brexit.

De brexit-deal wordt een race tegen de klok

De Britse premier May had gehoopt op een doorbraak in de onderhandelingen, maar ging in Salzburg met lege handen naar huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden