CommentaarCoronavirus

De symbolische maatregelen van het kabinet treffen juist de meest kwetsbaren

Het lijken stevige maatregelen die premier Rutte en minister De Jonge tijdens de persconferentie dinsdag bekendmaakten. Toch roepen de maatregelen verwarring op, ­omdat ze vooral symbolisch lijken. De ­komende twee weken gaan culturele voorzieningen weer dicht, evenals zwembaden, buurthuizen en bibliotheken. Wandelen mag alleen met z’n tweeën en nog meer thuisblijven is het devies.

Of hiermee het verschil wordt gemaakt, valt te betwijfelen. Het kabinet heeft het over verminderen van doorstroomlocaties. Maar waarom moet het zwembad dicht, terwijl de sportschool wel open mag blijven? Waarom mag je thuis twee mensen ontvangen, maar in de buitenlucht nog met maximaal één persoon optrekken? Je mag vliegen, maar niet naar het buitenland op vakantie. En het buurthuis sluit, terwijl alle winkels open blijven? Probeer hier maar eens de rode draad in te zien, het lijkt vooral bedoeld als symbolische boodschap dat iedereen echt werk moet maken van maximaal thuisblijven.

Het kabinet hoopt het aantal Covid-19-besmettingen sneller te laten dalen. Het gaat te langzaam, en zorgprofessionals hebben in een noodbrief laten weten de opvang van zoveel Covid-patiënten niet lang meer te kunnen volhouden. Met een snellere ­daling kunnen we straks wellicht toch nog Kerst in familiekring vieren, zei de minister.

Het knarst en piept al aan alle kanten

Als het niet lukt, rest de regering alleen nog maatregelen die feitelijk een volledige lockdown betekenen, eerst per regio en dan in het hele land. Dan kunnen én de ziekenhuizen het werk niet meer aan, én volgt er nog grotere economische schade. Alleen de zwakke schakel in dit verhaal, de Nederlander zelf, kan dit voorkomen. Het valt te hopen dat die de symbolische boodschap oppikt.

De regering heeft de afgelopen maanden steeds ­relatief laat ingegrepen. De reden is de economie. Het kabinet probeert de economische malaise uit alle macht te beperken; nu al knarst en piept het aan alle kanten. Met een dun draadje houdt de regering alles nog bijeen. Daarom worden de economische kernsectoren nog zoveel mogelijk ontzien en zijn de pijlen nu vooral op de culturele en de vrijetijdssector gericht.

Die keuze is verdedigbaar, mits het slaagt. Anders komt het als een boemerang terug. Want het wringt ­sociaal gezien ook. Premier Rutte riep op vooral te blijven omkijken naar de eenzame mensen. Maar buurthuizen en bibliotheken zijn vaak de enige plekken waar ouderen en alleenstaanden nog voor een krantje en kopje koffie naartoe konden.

Het is treurig te moeten constateren dat deze symbolische maatregelen nu juist de meest kwetsbare mensen het hardst treffen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden