OpinieCommentaar

De strijd tegen het virus kent een wereldwijd speelveld

Een voorzichtige balans na een paar weken wuhanvirus: de wereld begint in de wedstrijd te komen. In die wedstrijd staan aan de ene kant de virussen en andere ziekteverwekkers die op enig moment de sprong van dier naar mens maken. Denk aan hiv, ebola, Sars, of Q-koorts. Daar tegenover staan artsen, wetenschappers, gezondheidsautoriteiten en overheden die dan proberen snel en effectief in te grijpen, zoals nu bij het wuhanvirus. Het speelveld is van meet af aan mondiaal, want virussen reizen comfortabel mee met hun menselijke gastheer of gastvrouw – letterlijk naar de andere kant van de wereld, per lijnvlucht.

Juist daarom is wereldwijde actie en informatie-uitwisseling zo belangrijk. Bij Sars, in 2003, ging dat mis. China zweeg aanvankelijk over de virusuitbraak, uit vrees voor politieke en economische schade. Ook ditmaal zijn er vraagtekens te plaatsen bij het Chinese optreden: op 1 januari werden acht artsen in Wuhan monddood gemaakt die via de sociale media hun zorgen hadden geuit over een nieuw type longontsteking.

Draconische maatregelen

Inmiddels spreekt de Wereldgezondheidsorganisatie lovende woorden over China, dat inderdaad draconische maatregelen neemt. Miljoenenstad Wuhan zit praktisch in quarantaine. Chinese wetenschappers publiceerden in de loop van januari wat op dat moment over het virus bekend was, kennis die snel wereldwijd werd gedeeld. Daardoor konden andere landen ook maatregelen nemen. Mondiaal gelden inmiddels reisbeperkingen; ook KLM vliegt vanaf vandaag niet meer op China. De mensen die uit Wuhan terugkeren, moeten daarna eerst een paar weken in afzondering blijven.

Helpt het? Ja, in zekere zin – het overgrote deel van de gerapporteerde besmettingen bevindt zich in China. Maar het aantal besmette personen in andere landen groeit wel. Of de epidemie snel over haar hoogtepunt heen zal zijn, hangt onder meer af van hoe makkelijk het virus van mens op mens overspringt. Het lijkt er op dat het wuhanvirus dit al kan doen als de drager geen ernstige ziekteverschijnselen heeft, wat de bestrijding lastiger maakt.

Zeker is: het totaal uitroeien van een virus lukt bijna nooit. Dat de wereld in 1980 pokkenvrij werd verklaard, is de uitzondering op de regel. Mazelen, influenza, hiv, ebola: het zijn allemaal blijvertjes. Daar staat tegenover dat de wereldwijde bestrijding van het Sarsvirus, na de valse start van China, zeer succesvol was. Garanties voor de toekomst zijn er niet, maar dat virus houdt zich al jaren koest. Virussen zijn slim, maar een goed georganiseerde wereld, met ondersteuning en financiering van zorg in arme landen, is een krachtige tegenspeler.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden