CommentaarStikstof

De stikstofpuzzel is nog lang niet af, voor een écht natuurbeleid is meer nodig

Bijna een jaar werkte het kabinet aan de oplossing van het stikstofprobleem. Geen gewone puzzel, liet landbouwminister Carola Schouten naderhand weten. Het was een heuse Rubiks Kubus, waarbij alle zijdes eenzelfde kleur moeten hebben - wat zelden lukt. Zo is ook nu de vraag of het kabinet er echt in is geslaagd om alle gewenste vakjes op de juiste plek te krijgen, wat voor de natuur natuurlijk een enorme opsteker zou zijn. 

Het kabinet wil de stikstofuitstoot in Nederland tot 2030 met 26 procent verminderen. Volgens Schouten komt daarmee de neerslag van stikstof in de helft van de beschermde natuur onder de grens van wat die natuur maximaal aan kan. Onduidelijk is welke gebieden Schouten precies voor ogen heeft. Onduidelijk is ook of deze aanpak wel genoeg is. Leidt dit inderdaad tot robuuste natuurgebieden, of levert dit vooral versnipperde postzegeltjes aan natuur op?

Dat laatste valt te vrezen nu uit een situatieschets van het RIVM is gebleken dat belangrijke natuurgebieden, zoals de Veluwe, maar ook in Brabant en Overijssel, met de aanpak van het kabinet nooit uit de brand zullen worden geholpen. Ook in 2030 wordt de kritische stikstofnorm daar nog steeds overschreden, met alle gevolgen voor de natuur.

Wie die natuur écht vooruit wil helpen, moet de lat dus hoger leggen. Een halvering van de totale stikstofuitstoot, zou helpen bijvoorbeeld. En hoeveel helpt het als juist nu het platteland wordt ontdaan van zijn agro-industriële karakter en serieus ingezet wordt op verduurzaming van de landbouw, precies zoals de Europese Commissie voor 2030 wil?  Nederland is een agrarische grootmacht,  maar op biologisch terrein is het nog slechts een dwerg.

Onbegrijpelijk is ook dat de melkveehouderij in de kabinetsplannen relatief buiten schot blijft, terwijl de varkensboeren vrij fors worden aangepakt. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving zal door maatregelen de varkenshouderij op termijn met 19 procent krimpen en de melkveehouderij met 1,2 procent. Natuurlijk zijn er diverse en stevige argumenten te verzinnen om paal en perk te stellen aan de vleesindustrie. Maar een enorme bron van stikstof is de varkensstal niet. De uitkoopregeling voor varkenshouders is in dit licht onverstandig. Want juist de melkveehouderij is stikstofkampioen: twee derde van alle ammoniak van de veehouderij komt immers uit de koeienstal.

De stikstofpuzzel is per saldo nog lang niet gelegd, de gekleurde vakjes van deze kubus zijn nog lang niet op een logische manier bij elkaar gebracht. Voor écht natuurbeleid is echt meer nodig. 

 Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden