Column

De SP heeft een geheim

Partijvoorzitter Ron Meyer samen met Emile Roemer op het partijcongres van de SP. Beeld anp

Een organisatie die een kenmerk in haar naam heeft staan, is daar vaak heel trots op. Het Gelders Landschap, Kritisch Bosbeheer, Nederlandse Aardolie Maatschappij - ze vinden de eerste helft van hun naam minstens zo belangrijk als de tweede. Ze zijn niet zomaar voor landschap, maar voor Gelders landschap. Niet klakkeloos voor bosbeheer, maar juist voor kritisch bosbeheer. Ze boren naar Néderlands gas en olie.

Je denkt: zoiets spreekt voor zich. Een partij die SP heet, is even trots op het socialistische als op de partij-helft. Maar zo is het niet. De SP heeft het liefst dat we dat eerste stukje naam niet kennen. Gewoon, S. Partij. Nergens in het verkiezingsprogramma van vier jaar geleden staat een verklaring. Zesenzeventig bladzijden vol plannen en beloften, zonder één keer 'socialistisch', of op zijn minst 'socialisme'.

Het is niet uniek hoor, in partijland. Het CDA doet het ook. Die heeft in het hele verkiezingsprogramma uit 2012 niet één keer het woord appèl, staan, de A van CDA. 'Christendemocratisch', dat wel. Alsof de mensen zich niet afvragen waar de drie grote letters voor staan. Zo'n onuitgelegde A kan net zo goed 'afbraak' betekenen, 'achterstevoren', of 'ammehoela'.

Romana Abels is behalve lid van de politieke redactie van Trouw lid van menig vereniging, maar nooit van een politieke partij. Komt dat door de tijdgeest of spelen de partijen zelf ook een rol? Participerend onderzoek in zes bedrijven. Vandaag aflevering 6: SP.

'Sociaal-istisch'
Anyway, ik werd ook SP-lid en nu ken ik een geheim. De S van SP staat niet voor socialistisch, het staat voor 'sociaal-istisch' - socialerig. Dat weten alleen leden, of in ieder geval de leden die alles lezen - en er valt nogal wat op de mat. De oogst na een maand: een brief van voorzitter Ron Meyer, twee afleveringen van maandblad de Tribune, afdelingsblad 'Amsterdammertje' , één 'Paspoort' en kaderblad 'Spanning'. Bij elkaar 169 pagina's partij-informatie. Op de meeste van die pagina's staat het óók niet, waar de S voor staat. Ik lees: 'De SP zet zich in voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit'. Totdat ik begin aan Paspoort, het 'rode boekje' van de SP. Statuten, de partijgeschiedenis, belangrijke telefoonnummers.

Al op pagina 7 lees ik hoe de SP eerst afstapte van zijn maoïstische wortels, later van het marxisme-leninisme. 'Het theoretisch socialisme wordt vervangen door een heel praktisch sociaal-isme', verklaart de beknopte geschiedschrijving, ergens tussen 1987 en 2000.

Evolutie
Het is een sluipende partijverandering, die ergens halverwege zijn evolutie is. Alsof de SP al op land scharrelt, maar nog kieuwen heeft. Want is het socialisme in de eigen geschiedschrijving al naar het verre verleden verbannen, even verderop, waar de in 1999 vastgestelde 'kernvisie' van de partij uit de doeken wordt gedaan, heet de SP doodgewoon 'socialistische partij'.

Ik voorspel: partijvoorzitter Ron Meyer zal binnenkort een partijcommissie opdracht geven een nieuwe kernvisie te schrijven. Dan verdwijnt het socialisme voorgoed, dan verandert de SP in 'Sociale Partij'.

Hoe snel het ook gebeurt, ik zal het niet meemaken. 'Binnenkort zal iemand van de afdeling Amsterdam jouw ledenpas komen afgeven', schreef Meyer me. Ik wacht het moment nog af, maar weet dat dan mijn royement volgt. Ik ben lid van zes partijen, zal ik moeten bekennen, terwijl ik weet dat het bij de SP alleen exclusief kan. Artikel 1 van de statuten: het lidmaatschap eindigt als ik lid word van een ander.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden