null Beeld Trouw
Beeld Trouw

ColumnAbdelkader Benali

De Schilderswijk heeft meer problemen dan een politicus in een mensenleven kan oplossen

Abdelkader Benali

Een politieagent van Marokkaanse afkomst zit op de eerste rij, hij is er voor de veiligheid, in de grote zaal van theater De Vaillant in de Haagse Schilderswijk. Ik spoed me op vrijdagavond hiernaartoe om een kleurrijk debat te leiden tussen politieke vertegenwoordigers die hun zinnen hebben gezet op een stoeltje in de Tweede Kamer. Ze zijn alle zeven van niet-westerse afkomst, het merendeel woont en werkt in de Schilderswijk.

In het gezelschap bevinden zich een ondernemer, een Defensie-man, een wetenschapper en een hulpverlener. Anil Chaudary Kumar die voor de ChristenUnie campagne voert, is belijdend christen. Jaswina Bihari-Elahi is onderzoeker en vertegenwoordigt GroenLinks. De partij die op dit verkiezingsdebat in theater De Vaillant in de Schilderswijk ontbreekt is DENK, de partij die in deze wijk bij de afgelopen verkiezingen de meeste stemmen heeft binnengehaald. Ook deze verkiezingen zal DENK naar verwachting hoog scoren.

De problemen van de Schilderswijk zijn de problemen van de volkswijken in de grote steden: er leven 70.000 inwoners in armoede, mensen zitten thuis met schulden en de kinderen hebben een taalachterstand ten opzichte van hun witte leeftijdgenoten. Het zijn meer problemen dan een politicus in een mensenleven kan oplossen. Wat zich doet voelen op deze avond is dat de onthullingen rond de systematische vooroordelen bij de overheid het wantrouwen dat er toch al was in de overheid naar een duizelingwekkende diepte hebben gebracht. Dingen naar de gunst van de Schilderswijk-kiezer lijkt dan bij voorbaat al een verloren zaak.

Erkenning voor het leed

Voor Öner Çatalpinar kan institutioneel racisme alleen opgelost kan worden door persoonlijke strijd. “Op weg hiernaartoe werd ik staande gehouden door de politie. Toen ik mijn Defensie-kaartje liet zien mocht ik gaan. Maar ik heb wel zijn dienstnummer opgevraagd zodat ik bij zijn superieuren morgen een klacht kan indienen.” Appie Massaoudi die ondernemer is op de Haagse markt, neemt het op voor de dienders. “Er zijn ook goede agenten. Niet alleen maar rotte appels.” De agent vooraan applaudisseert.

Fatma Aktas, nummer 56 op de CDA-lijst, werkte lang voor de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. “Als belastingambtenaar maakte ik mee dat mijn collega’s negatieve opmerkingen maakten over Turken.” Mikal Tseggai van de PvdA (zeventiende op de kandidatenlijst) wil dat de dag dat de afschaffing van de slavernij herdacht wordt, een nationale feestdag wordt. “Zo krijgen we erkenning voor het leed.” Adeel Mahmood van de islam-partij NIDA vraagt zich af waarom de Vaillantlaan, een van de vuilste straten van Nederland, ondanks al het praten nog steeds niet betunneld is. “Overal in Nederland zou er een tunnel zijn gekomen, behalve in de Schilderswijk.” En zo bekruipt de burger het gevoel dat de overheid er genoegen in schept om mensen van kleur te blijven vernederen.

Aan het eind van de avond staat Ali op, hij heeft een boodschap aan de hele politiek. “Van links tot rechts. Jullie hebben gefaald. Het systeem is rot. Het moet op de schop. Het moet weg.” Hij herhaalt zijn woorden alsof ze daardoor de kracht van een mantra krijgen.

Met deze emotionele oproep lijkt hij die onzichtbare stem van de Schilderswijk te vertegenwoordigen die politici zien als die opportunistische marionetten die eens in de vier jaar langskomen om veel te beloven en wanneer de verkiezingen zijn geweest spoorloos verdwijnen.

Abdelkader Benali (1975) is schrijver. In 1996 debuteerde hij met ‘Bruiloft aan zee’, in 2003 won hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman ‘De langverwachte’. Om de week schrijft hij voor Trouw een column. Lees ze hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden