Brief van de hoofdredactie

De scheidslijn tussen de krant en de publieke omroep is online bijna verdwenen - en dat is niet ideaal

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

Trouw bracht vrijdag samen met tv-programma ‘Nieuwsuur’ een nieuwe ontwikkeling in het onderzoek naar de steun van de Nederlandse regering aan Syrische rebellen. Het artikel waarmee wij de krant openden, geschreven door redacteuren Ghassan Dahhan (Trouw) en Milena Holdert (Nieuwsuur), stond ook op de Nieuwsuur-site, voorzien van foto’s en filmbeelden.

Cees van der Laan

Die filmbeelden stonden helaas niet op onze site. Nieuwsuur denkt namelijk dat het vrijgeven van videobeelden aan een commerciële partij als deze krant niet mag van de Mediawet. Wij vroegen er vorig jaar al om, bij de publicatie van de eerste artikelen in deze zaak en toen was het antwoord dus nee. Die filmbeelden betroffen onder andere opnames van onze eigen redacteur Ghassan Dahhan en zijn – let wel – met publiek geld gefinancierd, belastinggeld. Ik vind dit de wereld op zijn kop en onrechtvaardig. Vooral omdat Nieuwsuur in combinatie met de NOS een enorm digitaal bereik heeft, waaraan Trouw niet kan tippen én dat bovendien nog gratis ook.

Onze zeer gewaardeerde correspondent in Londen, Tim de Wit, werkt ook voor de NOS. Op primetime krijgt de NOS voorrang en dat vinden wij bij Trouw niet onlogisch. Ook op de radio is hij geregeld te horen. In toenemende mate schrijft Tim de Wit stukken voor de site en app van de NOS, of anders tikken redacteuren bijdragen van hem uit, die vervolgens ook online worden gezet. Tim de Wit van de NOS begint dus steeds meer te concurreren met Tim de Wit van de krant.

Onwenselijk

Een zeer onwenselijke situatie. Waar vroeger de scheidslijnen helder waren – de correspondent schrijft stukken voor de krant en verzorgt uitzendingen voor radio en televisie – zijn ze bijna verdwenen op het digitale terrein. Vanzelfsprekend anticiperen wij daarop door aan De Wit andere artikelen te vragen met meer verdieping. Ook hebben we vanwege de brexit een extra medewerker in Engeland aangetrokken en trekt vaste redacteur Romana Abels regelmatig het Kanaal over. Ideaal is deze situatie niet.

Kwaliteitsjournalistiek zoals wij die beoefenen is niet goedkoop. Recentelijk werden we ook nog geconfronteerd met een btw-verhoging van 6 naar 9 procent op abonnementsgelden. Diverse lezers hebben zich daarover – terecht – beklaagd. Maar wij zien ook kansen, omdat mensen steeds vaker bereid lijken te betalen voor goede journalistiek. Dit wordt wel bemoeilijkt als een concurrent kwalitatief behoorlijke journalistiek gratis kan aanbieden. Inmiddels is de NOS een van de grootste nieuwssites in Nederland die alles kan brengen: artikelen, video- en geluidsbeelden en foto’s, en allemaal zonder reclame.

Als hoofdredacteuren van de grootste landelijke kranten brachten we vorig jaar samen een bezoek aan verantwoordelijk minister Arie Slob (media) om onze zorgen over te brengen. Hij werkt nu aan zijn visie op het medialandschap en tracht veel partijen op één lijn te krijgen. Slob staat best open voor onze argumenten, maar heeft ook te maken met een machtige lobby in Hilversum.

Wat we niet willen, is subsidie van de overheid, omdat daarmee onze onafhankelijkheid in het geding komt. Wat wel zou kunnen is dat publieke zenders videomateriaal mogen delen met private partijen. Hopelijk kan Slob zich ook laten inspireren door de afspraken die zijn gemaakt in Duitsland en Vlaanderen tussen publieke omroepen en geschreven media, waarbij de eerste zich concentreren op audio en video. Wat iedereen zou moeten willen, is een eerlijk speelveld voor alle journalistieke partijen.

Hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft in zijn wekelijkse brief over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden