Commentaar

De PvdA mag blij zijn dat afdelingen over positie en koers willen discussiëren

Job CohenBeeld ANP

Het heeft nu ruim een jaar geduurd, maar eindelijk begint er dan toch vanuit de afdelingen van de PvdA een roep te ontstaan om inhoudelijke vernieuwing van de partij. Een aantal afdelingen nam daartoe deze week het initiatief. Voorlopig hoogtepunt van de vernieuwingsbeweging moet een aantal gelijktijdig georganiseerde congressen zijn, begin volgende maand.

Het werd hoog tijd dat er aan de basis van de PvdA iets gebeurde. De partij deed na het onverwachte en snelle vertrek van Wouter Bos een ultieme poging de regeringsverantwoordelijkheid te bemachtigen door onmiddellijk Job Cohen op het schild te heffen als de nieuwe leider. Die poging mislukte maar net. De VVD werd bij de laatste verkiezingen net iets groter en veroordeelde de PvdA tot de oppositie.

Dat was op zich geen ramp. Elke partij moet bij tijd en wijle de rust gegund worden na te denken wat de eigen positie nu eigenlijk precies is. Zeker na een zo rampzalig verlopen regeringsdeelname als in het derde kabinet Balkenende.

Hoe verder ook over zijn kwaliteiten gedacht mag worden, van Job Cohen valt die reflectie op de eigen standpunten niet te verwachten. Om twee redenen. Cohen is nu eenmaal niet de bevlogen ideoloog. Hij was ongetwijfeld een uitstekend premier geweest, hij is een bewezen goed bestuurder. Maar voor de inhoudelijke vernieuwing van een partij zijn andere kwaliteiten nodig.

De tweede reden is dat een door Cohen ingezette vernieuwing een door de partijleiding ingezette vernieuwing zou zijn. De afdelingen van de PvdA, die nu het initiatief genomen hebben, tonen aan dat een politieke partij nog steeds een betrokken basis heeft.

Discussie over de uitgangspunten van de PvdA is, net als overigens bij andere partijen als het CDA en de VVD, waar het ook maar niet lukken wil, hard en hard nodig.

De partij heeft onder druk van de omstandigheden bijvoorbeeld zeer vergaande standpunten in moeten nemen over Europa en de toekomst van de euro. Begrijpelijke standpunten, maar standpunten, die de partij voor de komende jaren, wat positie betreft, in een zeer bepaald politiek kamp terecht doen komen.

Dat hoeft niet erg te zijn, het kan zelfs de enig juiste koers zijn, maar de partij krijgt door een goede discussie over koers en plaats van een sociaal-democratie de kans de eigen positie beter te omschrijven en te doordenken.

Dat afdelingen hiervoor het initiatief nemen is prijzenswaardig. De positie van Cohen hoeft daarbij zeker niet in het geding te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden