null Beeld

Lezersreacties

De prestatiedruk begint al in groep drie

Redactie Trouw

Huisdieren

Katten schaden de natuur (Duurzaamheid & natuur, 17 juni). Hou je van (huis)dieren? Dan heb je geen huisdier, behalve als je er afhankelijk van bent of op een boerderij woont.

Claudia Verbree, Assendelft

Oekraïne en EU

Wat een goed interview met premier Karins van Letland (Trouw, 16 juni) die stelt dat Nederland minder terughoudend moet zijn over het mogelijk Oekraïens kandidaat-lidmaatschap van de EU. Helemaal mee eens.

Marry Kamperman-Klok, Ridderkerk

Oekraïne en EU (2)

Het zou Rutte en Hoekstra sieren als ze pas op de plaats maken met hun kritiek op het eventuele EU-lidmaatschap van Oekraïne. Beide heren komen uit partijen die het ook niet zo nauw nemen met waarheidsvinding en openheid. Denk aan zoekgeraakte bonnetjes, geheugenverlies, de toeslagaffaire en het debacle met het Groningse gas. Verwijder eerst de balk uit jullie eigen oog, om met Matteüs te spreken. Dan pas zul je scherp genoeg zien om die splinter te verwijderen bij een ander.

Hans Hamilton, Rotterdam

Prestatiedruk

We moeten af van de prestatiedruk, bepleit staatssecretaris Maarten van Ooijen (Trouw, 11 juni). In het tweede coronajaar maakte een van mijn kleinzoons thuis huiswerk. Hij vroeg of ik mee wilde kijken. Hij installeerde zich, inclusief keukenwekker. Deze bleek nodig om per opdracht de tijdslimiet te markeren, ongeacht of deze afgerond was. Zeven jaar, en dan al onder tijdsdruk aan de slag. Jong geleerd is oud gedaan, zullen de uitvinders van deze bizarre methode hebben gedacht.

Sjoerd Huurdeman, Oudenbosch

Vluchtelingen

Ik kan me niet voorstellen dat vluchtelingen niet weten hoe slecht de opvang in Nederland is geregeld. Zie de situatie in Ter Apel. Dat ze dan toch de reis naar hier wagen, zegt iets over hoe erg de toestand in hun eigen land is.

Corrie van Sijl, Krommenie

Vluchtelingen (2)

Het kan toeval geweest zijn dat in het artikel over opvang van vluchtelingen een jonge man uit Ghana genoemd wordt, maar het geeft wel precies aan waar het probleem zit. Al lang is bekend dat juist jonge mannen uit veilige landen Europa opvangproblemen geven. Er zal voor de lange termijn een oplossing moeten komen voor deze opvang. Hierbij moet ‘aan de poort’ een scheiding gemaakt worden tussen de zogeheten veiligelanders, zoals deze Ghanees, en mensen die uit een onveilig land komen en recht op asiel hebben. Als dat in Europees verband niet gebeurt, blijven onhoudbare en onmenselijke situaties ontstaan.

Geert Klaassen, Westerbork

Alleenstaanden

Heel fijn dat er aandacht is voor singles (de Verdieping, 17 juni). Maar als iemand wel een dochter heeft zoals een van de mensen die aan het woord komen, vind ik niet dat je echt single bent. Je hebt een bloedverwant met wie je kunt praten. Het zou daarnaast fijn zijn als er ook aandacht kwam voor ouders die nooit opa en oma worden. Ook die nemen in aantal toe.

Antje J. de Ruijter-Eelsing, Aalten

Personeelstekort

Een langere werkweek dan het huidige gemiddelde van 32 uur lijkt er niet in te zitten (Trouw, 17 juni). Toeslagen en progressieve belasting hebben de werkenden calculerend gemaakt. Het wordt tijd dat ook onze samenleving gaat calculeren. Regel, desnoods bij wet, dat de miljoen mensen die nu buitenspel staan, werk kunnen gaan doen dat hen past. Zorg er voor dat de voordelen van verdergaande automatisering ook voor een passend deel ten goede komt aan de samenleving.

Ger Becker Hof, Hoogeveen

Biënnale en Babah

De biënnale van Dakar rekent af met Westerse dominantie. (Cultuur & media,16 juni). De tijd dat dorpelingen uit de toenmalige koloniën naar Europa gehaald werden om te laten zien aan het publiek in menselijke dierentuinen ligt achter ons. In de kunst van Momar Seck staat de verbinding in een diverse samenleving centraal. Babah Tarawally (Opinie, 16 juni) wordt drie weken geleden in een kroeg vanwege zijn huidskleur de toegang door de portiers geweigerd. De gasten in de rij doen niets. Hoe is het gesteld met onze verbinding in een diverse samenleving? En hoe vaak laten wij onrecht toe en zijn daardoor medeverantwoordelijk?

Angelique Annegarn, Egmond aan Zee

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden