commentaar

De ‘Poolse fraude’ is een probleem van beeldvorming

Werknemers uit Polen en Letland aan het werk op de aspergevelden in Helden. Beeld ANP XTRA

Soms loont het de moeite even een stapje terug te doen en je af te vragen hoe groot een probleem nu echt is. En of we hier niet te maken hebben met een probleem van beeldvorming, meer dan van inhoud. 

Dat lijkt het geval bij de veronderstelde fraude met werkloosheidsuitkeringen door Polen die in Nederland hebben gewerkt, seizoenswerkers die op kosten van de Nederlandse premiebetaler vakantie zouden vieren in eigen land. Fraude die door Brussel mogelijk zou zijn gemaakt, en die Brussel nóg makkelijker zou willen maken.

Om met dat laatste te beginnen: Brussel legt weinig op, de lidstaten (en het Europees parlement) zitten uiteindelijk aan de knoppen. En de lidstaten willen hun arbeidsrecht beter op elkaar afstemmen. Zo kunnen ze oneigenlijke concurrentie verminderen tussen werknemers uit verschillende landen, en uitbuiting en onderbetaling tegengaan. Wat allemaal helpt om de Europese markt beter te laten functioneren.

Handhavingsprobleem

Eerder was al afgesproken dat mede-Europeanen die hier werken ook premies afdragen voor werkloosheidsuitkeringen. En dus ook recht hebben op een uitkering als ze buiten hun schuld werkloos worden. Wie bijvoorbeeld drie maanden een uitkering kan krijgen, heeft in driekwart jaar minstens 26 weken moeten werken. Pas na vier jaar werken, krijgt iemand een maand extra uitkering, pas na zes jaar werken zes maanden uitkering.

Met die korte uitkeringen gaat het soms mis, als de werknemers nalaten te solliciteren en daarop te weinig wordt gecontroleerd. Dat is al zo bij Nederlandse werknemers, maar al helemaal als mensen in een ander land wonen, bijvoorbeeld in Polen. Een handhavingsprobleem onder die groep Poolse werknemers dus, die 16 miljoen ontvangen (op een totaal van 4 miljard aan WW-uitkeringen), onderdeel van een groep arbeidsmigranten die nogal onmisbaar is voor de landbouw, distributie en transport in Nederland.

Belediging

Omdat het ‘Europa’ is, ligt zoiets gelijk gevoelig. Het plan om de periode dat een uitkering in het buitenland mag worden genoten te verlengen van drie naar zes maanden, kwam dan ook zwaar onder vuur te liggen. Terwijl werknemers, zoals gezegd, voor zes maanden uitkering al jaren premie moeten hebben afgedragen. Die kun je nauwelijks profiteurs noemen.

Controles tegen uitkeringsfraude zijn nodig, en het is goed om in het proces van Europese integratie daar extra aandacht aan te besteden. Maar dat de Nederlandse premiebetaler met hulp van Brussel standaard wordt uitgebuit door Poolse fraudeurs, is bezijden de waarheid. En een belediging voor de Polen die bijdragen aan de Nederlandse economie, die hoe dan ook enorm voordeel heeft van de Europese markt.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden