Commentaar

De politiek smeerde boeren op het Malieveld stroop om de mond

Een belangrijk deel van de boeren die dinsdag in Den Haag protesteerden zal zich bij de terugreis hebben afgevraagd wat daar op het Malieveld nu eigenlijk precies gebeurd was. Op het podium zaten vertegenwoordigers van Forum voor Democratie, de politieke partij die Nederland zo snel mogelijk de Europese Unie uit wil hebben. De unie met die interne markt waar de Nederlandse landbouw zo sterk van profiteert.

Ze werden daarnaast toegesproken door Henk Bleker, die als staatssecretaris verantwoordelijk was voor het stikstofbeleid waardoor Nederland nu vast dreigt te lopen en de boeren zo hard getroffen kunnen worden. Bovendien was Bleker zelf verantwoordelijk voor al die kleine natuurgebieden in Nederland, die hij dinsdag een misstand noemde. Hij verzette zich met succes tegen de pogingen de Veluwe en Oostvaardersplassen te verbinden om er één groot natuurgebied van te maken.

Niet alleen Forum en Bleker speelden vooral mooi weer. Vrijwel alle op het Malieveld aanwezige politieke partijen smeerden de boeren stroop om de mond, zonder dat werd erkend dat de politiek de afgelopen jaren rond de landbouw feitelijk een wanbeleid voerde.

Aandacht van jezelf afleiden

Minister Carola Schouten kwam niet verder dan D66 in een kwaad daglicht stellen. Dat de ander nog veel verschrikkelijker dingen in petto heeft, is een beproefd middel in de nationale politiek om de aandacht van jezelf af te leiden. Wellicht zal het kabinet ook niet, zoals D66 bepleit, besluiten dat de veestapel met de helft teruggebracht moet worden. De vraag wat Schouten haar collega’s in de ministerraad dan wél zal voorstellen en of de veestapel wél voor een deel moet worden ingekrompen, liet ze totaal onbesproken.

De boeren hebben feitelijk niets aan de roep van Den Haag dat ze achter de boeren staat. Het is een nietszeggende kreet, ingegeven door het moment. In de politiek wordt immers breed erkend dat de landbouw in Nederland niet op de huidige voet door kan gaan. Een conclusie die ook onder boeren snel terrein wint.

Op het Malieveld was vooral de wanhopige schreeuw om erkenning te horen. Die had de politiek helaas niet te bieden. Erkenning zou hebben betekend dat met de boeren de dialoog was aangegaan over de verantwoordelijkheid van de politiek voor de nu ontstane situatie en over onvermijdelijkheid van ingrepen en hoe die vorm te geven.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot verdient lof voor zijn weigering mee te spelen in het spelletje rad voor ogen draaien. Daarmee zijn collega’s de kans biedend hem neer te zetten als de kwade genius. Hij kan zich troosten met de gedachte dat hij sneller dan menigeen voor mogelijk houdt in ieder geval deels gelijk zal krijgen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden