Commentaar

De politiek kan niet met maatregelen wachten tot na de verkiezingen

Beeld anp

Nederland zou opgelucht adem kunnen halen als de crisis niet te ernstig was. Toch kan er wel wat goeds komen uit de beslissing van de PVV de steun aan de minderheidscoalitie van VVD en CDA in te trekken.

Van meet af aan was het enige positieve van de ongelukkige gedoogcoalitie, dat de PVV met verantwoordelijkheid werd opgezadeld. Geert Wilders heeft in de anderhalf jaar dat de gedoogcoalitie het uithield, gemerkt dat politieke verantwoordelijkheid dragen iets heel anders is dan roepen vanaf de zijlijn. Nu blijkt dat hij die verantwoordelijkheid niet aankan.

De nieuwe verdedigingslijn van de PVV - we willen niet bezuinigen op bevel van Brussel - is een gotspe. De Grieken ontmoetten bij de PVV slechts minachting, terwijl hun bezuinigingsopdracht met enthousiaste steun van de PVV de volledige Griekse samenleving totaal uitknijpt.

Wilders kan nu niet opeens aankomen met de weigering zelf te bezuinigen, met als enige argument dat Brussel het zou eisen. Ook de PVV tekende in 2010 voor een akkoord waarvan deze bezuinigingen een logisch gevolg zijn. Brussel als boeman opvoeren, is een goedkope schaamlap.

De ontmaskering van de PVV moge een positief gevolg zijn van de mislukte Catshuisgesprekken, de hervorming van de economie en de noodzaak van het op orde brengen van de overheidsfinanciën kunnen en mogen daaraan niet worden opgeofferd. Met andere woorden: de politiek kan niet met maatregelen wachten tot na verkiezingen een nieuw, stevig kabinet geformeerd is.

Uit het debat over de politieke crisis, waarin Nederland nu voor de zoveelste keer na de eeuwwisseling verkeert, zal duidelijk moeten worden welke bezuinigingen en hervormingen mogelijk zijn voor de verkiezingen.

Het zou in dat kader van wijsheid getuigen als de politieke partijen in de Tweede Kamer verantwoordelijkheid tonen en trachten te komen tot een parlementaire meerderheid voor een bepaalde aanpak, zoals het ook wijs zou zijn als premier Mark Rutte vooralsnog niet het ontslag van zijn minderheidskabinet aan de koningin aanbiedt.

Op dit moment wijst trouwens niets erop dat hij dat van plan is. In het debat in de Kamer kan de volgende stap dan in alle openheid bediscussieerd worden.

De te prefereren uitkomst van dat debat zou zijn dat een minderheidskabinet van VVD en CDA met een nieuwe opdracht - verkiezingen uitschrijven en de begroting voor 2013 voorbereiden - aan de slag gaat. Op die manier heeft de Tweede Kamer maximale invloed op die begroting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden