null

OpinieVerkiezingen

De politiek heeft snel meer jongeren nodig

Hoe eerder jongeren betrokken raken bij de politiek, des te meer kans dat ze kunnen opstomen naar een politieke functie. Ze kunnen het gat tussen politiek en burger vullen, meent Bart Hemmes (22). Hij is de nummer 8 op kieslijst van Volt voor de Provinciale Staten Zuid-Holland.

Bart Hemmes

De tieners en twintigers van nu zijn de burgemeesters en ministers van morgen. Toch duurt het vaak nog lang voor ze politieke verantwoordelijkheid krijgen. Jongeren blijven regelmatig te lang hangen in de zandbak van de politieke partij, de jongerenorganisatie, of ze worden op een onverkiesbare plaats op de lijst gezet. Dat is een gemiste kans.

Door vroeg betrokken te raken bij politiek ontwikkelen jongeren vaardigheden en kennis die nodig zijn voor het politieke ambacht. Met een paar jaar ervaring als bijvoorbeeld gemeenteraadslid of Statenlid kunnen jongeren worden klaargestoomd voor een volgende (politieke) functie. Hiermee kunnen ze bekwame politici worden, die in staat zijn om de belangrijke dossiers op te pakken. En daar heeft de samenleving grote behoefte aan.

Jongeren zijn ook hard nodig om de politiek representatiever te maken. Provinciale Staten en gemeenteraden bestaan nu vooral uit mensen die hun jeugd al enige tijd achter zich hebben.

Jongeren hard geraakt

In de lokale en provinciale politiek is het dan ook vaak hard zoeken naar iemand onder de dertig. Dat is kwalijk, want jongeren worden buitenproportioneel hard geraakt door de politieke keuzes die nu (niet) worden gemaakt. Denk aan klimaatverandering of de wooncrisis, waarbij politieke keuzes consequenties hebben op de zeer lange termijn.

Belangen van jongeren zijn anders, omdat zij zich in een andere levensfase bevinden en een andere toekomst hebben dan de mensen die nu in de (lokale en provinciale) politiek zitten. Jongeren zullen zwaarder worden getroffen door klimaatveranderingen dan de politici van nu. Ook zijn jongeren vaker dan ouderen woningzoekend. We hebben daarom behoefte aan voldoende jonge politici, om ervoor te zorgen dat de belangen van jongeren bij deze belangrijke onderwerpen worden meegenomen.

Niet alleen jongeren zelf, ook de rest van de samenleving kan er profijt van hebben als jongeren worden verkozen. Ze kunnen de brug zijn tussen de burger en de lokale en provinciale politiek. Nu is er nog een grote afstand tussen burger en politiek, zeker op die niveaus. Men weet vaak wel wat er ongeveer speelt in de Tweede Kamer, omdat de media de Kamerdebatten onder de aandacht brengen. De lokale en provinciale politiek krijgen een stuk minder aandacht.

Informeren op TikTok

Het is aan de politiek om het gat te vullen dat de media laten liggen. Door actief te zijn op sociale media kunnen burgers worden bereikt en op de hoogte worden gehouden van wat er speelt in de lokale en provinciale politiek.

Jongeren weten als geen ander hoe ze sociale media kunnen benutten. Met korte video’s, op TikTok of op andere platformen, kunnen ze burgers in enkele seconden informeren over het politieke debat. Lokale en provinciale politiek worden zo in de kortste tijd de 21ste eeuw in geslingerd.

Met deze zwaarwegende argumenten voor meer jongeren in de politiek is het hoog tijd dat politieke partijen werk gaan maken van een jongere volksvertegenwoordiging. Partijen moeten jongeren actief aanmoedigen zich verkiesbaar te stellen, zoals dat nu bij veel partijen ook gebeurt bij vrouwen. Daarnaast moeten jongeren niet alleen op de lijst terechtkomen, maar vooral ook op een verkiesbare plaats.

Politieke jongerenorganisaties hebben hier een belangrijke rol in; die hebben toegang tot een groot netwerk van jongeren binnen de partij, die ze kunnen aanmoedigen om zich verkiesbaar te stellen. Verder kunnen ze een stemblok vormen bij de interne verkiezingen, om jongeren zo hoog mogelijk op de lijst te krijgen.

Ook als politieke partijen zelf jongeren niet hoog op de kieslijst zetten, kunnen we jongeren in de Provinciale Staten krijgen. Breng een voorkeursstem uit op een jonge kandidaat, volgende week woensdag.

Lees ook:

Ruttes gedroomde tweestrijd komt nog niet uit de verf

Met nog een anderhalve week tot de Statenverkiezingen wordt de eindsprint in de campagnes ingezet. Wat zijn de duels die de komende dagen uitgevochten worden?

Lange dagen en een mager loon: wie wil er nog Statenlid worden? ‘Je moet een beetje gek zijn’

In een poging om het lidmaatschap van de Provinciale Staten aantrekkelijker te maken, verhoogde de regering de vergoeding. Wie wil er eigenlijk nog Statenlid worden?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden