CommentaarPolitiekorps

De politie is tientallen jaren uitgekleed, en die fout is nog niet hersteld

Ga toch boeven vangen. Agenten krijgen de kreet al sinds jaar en dag naar hun hoofd geslingerd na het uitdelen van een bon ­wegens fietsen zonder licht of een andere kleine verkeersovertreding. Discussies over prioriteiten van de politie zijn zo oud als Methusalem. En wat voor keuzes er bij het politiewerk ook worden gemaakt, het is in de ogen van veel burgers niet gauw goed.

Het eeuwige debat over prioriteiten van de politie is in alle heftigheid losgebarsten op politiek niveau, nadat de politievakbonden een paar weken geleden een zeer zware waarschuwing lieten klinken. De politieorganisatie is ‘uitgeput’, het personeel ‘loopt op zijn tandvlees’, omdat de politie wordt opge­zadeld met veel te veel verschillende taken, klonk het.

Dit serieuze alarm is opgepikt: gemeentebesturen van verschillende grotere steden laten weten dat ze de politie bepaalde taken laten neerleggen. Er zijn volgens de burgemeesters te weinig agenten beschikbaar om alles te blijven doen. Kan dit dreigement worden afgedaan als een goed georganiseerde lobby, waarmee de bonden en gemeenten extra geld van het kabinet proberen los te krijgen? Nee, de goed onderbouwde klacht van de politiebonden kan beter serieus worden genomen. Scherpere keuzes maken en iets van het huidige politiewerk ­afstoten kan wel degelijk verstandig zijn nu de politie is gestuit op de grenzen van haar mogelijkheden.

Extra geld en meer nieuw, jong personeel

Volgens de bonden worden er te veel oneigenlijke taken uitgevoerd. De opvang van verwarde personen die op straat zwerven, zou eigenlijk veel meer door de noodopvang van de geestelijke gezondheidszorg moeten gebeuren. Nu de inzet van agenten bij grote evenementen zoveel spankracht kost, zouden de gemeenten daar misschien minder van moeten toestaan. De bewaking van bedreigde personen – extra werk na de moord op advocaat Derk Wiersum – zou eerder werk voor defensie­personeel zijn. Zo zijn er meer voorbeelden.

De politie zal bij het zoeken naar verlichting nog vaak tegen een muur oplopen. De geestelijke gezondheidszorg kan het opvangen van verwarde personen helemaal niet aan. Het kabinet weigerde vorige week extra marechaussees van Defensie te laten opdraven.

Door het afstoten van zulke oneigenlijke taken wil de politie meer blauw op straat kunnen inzetten; agenten in de wijken die zichtbaar zijn voor burgers. Dat goede streven zal meer vergen dan scherpere keuzes. Dat vraagt extra geld en meer nieuw, jong personeel. Evenals veel andere collectieve voorzieningen is de politie tientallen jaren uitgekleed. Dit kabinet kwam al met extra geld, maar de fout uit het verleden is nog niet voldoende hersteld voor de uitgeputte politieorganisatie.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden