Commentaar

De politicus is geen publiek bezit

Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Beeld ANP

Een onbekende groep mensen, verenigd onder de groteske naam Radicaal Anarchistisch Feministisch Front, denkt dat het politiek bewustzijn van de gemiddelde Nederlander een duw in de goede richting krijgt door de voordeur van het woonhuis van Kamerlid Thierry Baudet met verf te bekladden. 

Een domme actie die elk rationeel doel miste en de publieke aandacht niet waard. Ware het niet dat het het zoveelste incident is in een reeks. De politicus is definitief publiek bezit geworden. Kennelijk mogen we met hem doen wat we willen en is er voor een politicus geen onderscheid meer tussen publiek optreden en privaat domein.

Geweld tegen politici – en een voordeur bekladden is een vorm van geweld, gradaties in geweld horen in deze discussie niet thuis – is niet uniek en niet van recente datum. Ook vorige generaties kregen ermee te maken, denk bijvoorbeeld aan de bomaanslag op de voormalige staatssecretaris van justitie Aad Kosto. Het geweld is echter stelselmatiger, ook al gaat het dan (gelukkig) niet om bomaanslagen.

Verbaal geweld is inmiddels bijna een gewoonte in de omgang met politici. Sociale media zijn een openbare executieplaats, waar vrij gescholden mag worden, het zijn immers politici en die moeten ertegen kunnen.

Geest terug in de fles

Niets moeilijker dan die geest terug in de fles te krijgen. Toch zal dat moeten. Een democratie en ook de vertegenwoordigende democratie gaat uiteindelijk teloor als we daar en masse onze schouders over ophalen. Van schelden naar het bekladden van een voordeur (overigens een dag later ook nog eens gevolgd door het spuiten van een stinkende stof door de brievenbus bij hetzelfde Kamerlid) is niet meer dan een kleine stap. De massale scheldpartijen kunnen immers de indruk wekken dat politici ook in hun privéleven een bijzondere soort zijn, waartegen hoffelijk gedrag niet nodig is.

Daarbij mag er geen onderscheid gemaakt worden. Bij al het geschreeuw via de sociale media lijkt tegenwoordig alsof geweld tegen bijvoorbeeld Sylvana Simons (in een bewerkt filmpje afgebeeld als gelynched) toch net iets minder erg is dan geweld tegen politici in de rechterhoek. Geweld is per definitie verwerpelijk en geweld tegen politici, op lokaal en nationaal niveau, zo mogelijk nog net iets erger.

De dames en heren(?) van het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front zouden overigens ook nog wel een lesje in aloude agitprop kunnen gebruiken. Hun acties werden een uitstekende pr-stunt voor Baudet zelf. Nu kon hij met bloemen voor zijn geschrokken buurvrouw prominent op de foto. Een foto die onder meer op de website van het televisieprogramma Pauw werd gepubliceerd. In je eigen voet schieten is een kunst. 

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden