Commentaar Pensioenakkoord

De polder toont zich met dit pensioenakkoord van zijn sterkste kant

De presentatie van het pensioenakkoord op 5 juni. Minister van sociale zaken en werkgelegenheid Wouter Koolmees (D66) tussen vertegenwoordigers van andere polder-onderhandelaars. Beeld Werry Crone

Terwijl premier Mark Rutte en de werkgevers onenigheid hebben over het percentage waarmee de lonen omhoog kunnen, slagen de politiek en de sociale partners er maar ternauwernood in om kortingen op de aanvullende pensioenen per 1 januari te voorkomen.

Het contrast tussen loonvorming en pensioenen is schril. In ieder geval bij veel bedrijven kan het geld niet op en wordt het tijd werknemers mee te laten profiteren van de goede tijden. Pensioengerechtigden moeten al jaren constateren dat hun pensioen zelfs niet meeloopt met de inflatie.

Hoe kan beter worden aangetoond dat het pensioenstelsel, zoals het decennia functioneerde, niet langer houdbaar is? Nu is er een groeiend aantal mensen dat luid roept dat pensioenfondsen geld zat hebben. Die groep is echter verblind door het eigenbelang van gepensioneerden en bekommert zich niet over de situatie over een aantal decennia, als de jongeren aankloppen die nu pensioenpremie betalen bij hun fonds.

Noord-Koreaanse uitslag

Vakbondsleden valt te prijzen dat zij verder hebben willen kijken dan het naakte eigenbelang van ouderen alleen. Het referendum over het pensioenakkoord tussen het kabinet, de werkgevers en de besturen van de vakbeweging boekte onder de leden van CNV en FNV een bijna Noord-Koreaanse uitslag: van de CNV-leden steunde 79 procent het akkoord en de FNV-leden deden daar nauwelijks voor onder met 75 procent.

De onderhandelende partijen hebben alle recht trots te zijn op deze verrassend hoge uitslag. Er is breed draagvlak onder in ieder geval vakbondsleden voor een duurzamer pensioenregeling. Daarin wordt de onzekerheid over de hoogte van het uiteindelijke pensioen ­weliswaar groter, maar tegelijkertijd kunnen fondsen eerder compenseren voor inflatie.

Het is bovendien goed dat de politiek nu breed – ook GroenLinks en de PvdA spraken hun steun uit – erkent dat de verhoging van de AOW-leeftijd te rigide is aangepakt. De vakbeweging streed lang voor die erkenning en heeft het toegeven van de politiek nu ook beloond. De Nederlandse polder heeft zich met het pensioen­akkoord van zijn beste kant laten zien. Het algemeen belang prevaleerde boven het eigenbelang.

Nu komt het aan op een goede en rechtvaardige uitwerking van het akkoord. Daarbij ligt er nog een aanzienlijk aantal knopen te wachten om te worden doorgehakt. De referendumuitslag bij de twee vakcentrales geeft echter veel vertrouwen dat partijen daar uitkomen en dat Nederland op termijn niet alleen het beste, maar ook het duurzaamste pensioenstelsel in de wereld heeft.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Wouter Koolmees: Meer mensen moeten de AOW-leeftijd makkelijker bereiken

De minister is vol vertrouwen dat het akkoord gaat leiden tot een nieuw ‘toekomstbestendig’ pensioenstelsel. Over de zorgen die hier en daar nog leven, zegt hij: ‘Rustig ademhalen en stappen vooruitzetten'.

Champagne bij FNV-bestuur, maar ook de belofte de tegenstem serieus te nemen

Tijdens de bekendmaking van de stemmingsuitslag heerst er vooral opluchting bij het vakbondsbestuur. ‘Nu gaan we het vieren’, klinkt het na de persconferentie. En: ‘We trekken een fles champagne open’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden