Commentaar

De plannen van de Italianen bedreigen de stabiliteit van heel de eurozone

Leider van de Vijfsterrenbeweging Luigi Di Maio baant zich een weg door de haag aan journalisten. De partij heeft samen met Lega een coalitieakkoord gesloten.Beeld EPA

Als alles een beetje meezit (of tegen, het is net hoe je het bekijkt), dan treedt ergens volgende week een nieuwe Italiaanse regering aan van ongekend populistische snit. 

De belangrijkste lijn van het regeringsprogram van de Vijfsterrenbeweging en de Lega komt neer op: leuke dingen voor de mensen (behalve voor migranten, die moeten vrezen voor uitzetting). Er komt een soort volksuitkering en de belastingen gaan omlaag. Dat kost allemaal geld en laat de Italiaanse staatsschuld stijgen, maar dat is niet iets waarover de partijen zich erg veel zorgen lijken te maken.

Dat is slecht nieuws voor Europa, om verschillende redenen. Na de Franse en Nederlandse verkiezingen vorig jaar dacht men in Brussel misschien dat het allemaal wel mee zou vallen met het populisme op het continent, en de destabiliserende werking die ervan uit gaat. Met de verkiezingen van Emmanuel Macron in Frankrijk ten koste van Marine Le Pen, leek er zelfs weer nieuwe schwung in het Europese project te kunnen komen, met een eensgezinde Frans-Duitse as.

Maar de verkiezingsuitslag in Duitsland en het moeizame formatieproces daar (de populistische AfD werd de grootste oppositiepartij) gooide al zand in de machine. En nu Italië, de derde economie van de eurozone en mede-oprichter van de Europese Unie, begint aan een populistisch experiment zonder weerga, kunnen de plannen voor grootse hervormingen helemaal de kast in. De Italianen vinden de budgettaire regels zoals die er nu zijn eigenlijk al veel te streng, zo blijkt althans uit hun regeringsplannen.

Eurozone

Sterker: als de voormannen van Vijfsterren en Lega en hun marionettenpremier Giuseppe Conte (als die vandaag groen licht krijgt van de Italiaanse president) hun plannen onverkort uitvoeren, dan dreigt een groot gevaar voor de eurozone en daarmee voor het Europese project. Want als de financiële markten hun geloof verliezen in de betrouwbaarheid van Rome, dan zullen de Italianen meer moeten gaan betalen voor hun staatsleningen en zullen hun tekorten stijgen. Omdat de Italiaanse economie – hoewel al jarenlang een zorgenkindje – nog steeds een van de grootste is in Europa, ondergraaft dat de positie van de euro.

De Franse minister van economie Bruno Le Maire waarschuwde er dit weekeinde al voor: “Als de nieuwe Italiaanse regering het risico zou nemen om de afspraken over de schuld, het tekort, maar ook de sanering van de banken, niet te respecteren, dan wordt de stabiliteit van heel de eurozone bedreigd.” Net nu het economisch wat beter gaat in Europa en zorgenkindje Griekenland bijna weer op eigen benen staat, is dat een ontwikkeling die we kunnen missen als kiespijn.

In het commentaar leest u de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: Nieuwe regering geeft miljarden extra uit en dat valt goed in Italië

De nieuwe Italiaanse coalitie gaat de armoede bestrijden en de economie stimuleren, tot vreugde van veel Italianen. Maar waar haalt ze het geld vandaan?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden