Weblog

De paus een exorcist? Complimenten voor de duivel

null Beeld getty
Beeld getty

Het was volgens het Vaticaan niet meer dan een gewoon ziekengebed. Toch heette het intieme moment dat paus Franciscus zondag had met een zieke jongen direct 'exorcisme'. Niet zo vreemd, vindt Vaticaankenner Stijn Fens.

Stijn Fens

'Het kan er heftig aan toe gaan', had don Massimiliano ons van tevoren gezegd. De echtgenoot van de vrouw was meegekomen om haar in bedwang te houden. Bij het uitspreken van de eerste Latijnse formules, begon ze te gillen en om zich heen te schoppen.

De echtgenoot sprong op haar. Later gevolgd door don Massimiliano. Hij droeg zwarte sportschoenen. Er viel een stoel om en bijna sneuvelde er een lamp.

'Wie ben je?', vroeg de exorcist. 'Satan, satan', krijste de vrouw uit. Ook riep ze dat ze geen adem kon krijgen. Na afloop van het exorcisme lag de vrouw uitgeput op de grond. Toch was de vrouw volgens don Massimilano duidelijk opgeknapt van het exorcisme. In de sacristie van het kerkje hing een foto van paus Franciscus.' Weet u? Hij praat vaak over de duivel.'

De paus en de duivel. Een mooi stel. We schrijven zondag 19 mei. Na de Pinkstermis op het Sint-Pietersplein, begroet de paus een aantal zieken en gehandicapten. Met aandacht en een zekere opgewektheid. Angelo (43 jaar, twee kinderen) is een van hen. Hij wordt begeleid door een priester die tegen de paus zegt dat deze man een exorcisme nodig heeft. Franciscus legt de handen op zijn hoofd en bidt intens.

'De katholieke tv-zender wist het direct zeker'
De commentatoren van Tv2000, het televisiestation van de Italiaanse bisschoppenconferentie, weten het zeker: de paus heeft een exorcisme verricht. Pater Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan is de volgende dag duidelijk in zijn commentaar. De paus heeft géén exorcisme verricht. Hij heeft Franciscus er zelf nog naar gevraagd.

Lombardi legt verder nog uit dat een exorcisme binnen de Kerk al eeuwenlang aan bepaalde rituelen en formules is gebonden. Een eenvoudige handoplegging, zoals afgelopen zondag, volstaat niet.

Dino Boffo, directeur van Tv2000 is er als de kippen bij om de paus zijn excuses aan te bieden. Zijn station heeft 'de feiten verdraaid.' Zegt de directuer zelf. Don Gabriele Amorth, decaan van de Italiaanse exorcisten houdt echter vol dat het wel degelijk om een exorcisme ging.

'Elk bevrijdend gebed is exorcisme'
'Er is ook sprake van een exorcisme als een priester de handen op het hoofd van iemand legt en bidt zonder gebruik te maken van de voorgeschreven gebeden', zegt hij vanochtend in het Italiaanse dagblad La Repubblica. Met andere woorden: elk gebed dat bevrijdend werkt voor een bezetene, is een exorcisme.

Van de ontkenning door het Vaticaan trekt Don Gabriele zich weinig aan. 'Zij snappen er helemaal niets van', zegt hij. Exorcisten maken, ook in Italië, deel uit van een omstreden beroepsgroep. Veel collega-priesters moeten niets hebben van de praktijken van exorcisten die, vaak in achterkamertjes en met het nodige geweld, de 'duivel' uitdrijven bij psychiatrische patiënten.

'Hoe minder je er over praat, hoe beter', zei een Nederlandse priester mij onlangs. Als je als exorcist vervolgens je eigen paus, voor de tv-camera's , iets ziet doen dat op een exorcisme lijkt, dan spring je er boven op. ' Zie je wel: hij doet het ook. Zo gek zijn wij niet.'

Volgens Don Massimilano, de exorcist die ik op Sardinië ontmoette, is de duivel maar op één ding uit: verwarring stichten. Daar is ie dus deze week uitstekend in geslaagd. Chapeau!

Stijn Fens is Vaticaankenner. Dit artikel verscheen eerder op zijn eigen website.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden