null Beeld

Lezersreacties

De parlementaire enquête vergeet de mijnbouwschade in Drenthe

Redactie Trouw

Gasenquête

In de presentatie van haar indrukwekkende eindrapport sprak de parlementaire enquêtecommissie geen enkel woord over de intussen massale mijnbouwschade, veroorzaakt door de Nam-activiteiten in Drenthe. De scheuren in en verzakkingen van woningen wordt niet alleen veroorzaakt door gaswinning (bij kleine gasvelden), maar ook door de ondergrondse gasopslag Norg. De schade in Drenthe wordt in het rapport slechts summier aangehaald, bijvoorbeeld het afschepen van Drentse schademelders.

J. Klinkenberg Een (Dr.)

Gasenquête (2)

Het eindrapport van de enquête is snoeihard. Doen we het de volgende keer beter? Nu al wordt een infrastructuur voor waterstof door Nederland uitgerold, terwijl volgens de Milieudienst Rijnmond de veiligheid nog niet goed geregeld is. Nu al roept de energietransitie vragen op over klimaatrechtvaardigheid. ‘Onderwerp ieder beleidsplan eerst aan een rechtvaardigheidstoets’, bepleit de WRR. ‘Leg publieke belangen vast bij de start van een samenwerking’, is aanbeveling acht van de aardgas­enquête. Zorg bij klimaatbeleid en energietransitie niet alleen voor een milieueffectrapportage vooraf, ook voor een maatschappelijke-effectrapportage en democratische controle. En ‘versterk bij plannen de positie van de regio en van bewoners’, aanbeveling zes van de enquête. Niet voor niets stelt het Klimaatakkoord dat ieder duurzame-energieproject voor de helft eigendom van burgers en bedrijven moet zijn.

Frans A. van der Loo Leiden

Herberekening

‘Eindexamens in wis- en natuurkunde voor VWO steeds gemakkelijker’, (Trouw, 27 februari). Betekent dit nu een opwaardering van mijn mulo-B diploma voor wiskunde uit 1965? Ik ben er nog steeds trots op dat ik dat diploma heb gehaald. Achteraf gezien is de mulo een steeds betere opleiding.

Rinny E. Kooi Leiden

Tien Geboden

Wat een ontroerende aflevering van interviewserie Tien Geboden (De Verdieping, 25 februari) met bioloog Ko de Korte. Daarin een openhartige schets van een in veel opzichten niet eenvoudig verlopen leven. Met bewondering heb ik zijn respectvolle terugblik op dat leven gelezen. Ik zou zeggen: de basis voor een lezenswaardige roman.

Frits Brouwer Heemstede

Tien Geboden (2)

Geschokt las ik de conclusie van ­bioloog en zeevogel-onderzoeker Ko de Korte dat wij het zinloze product zijn van een blinde evolutie in een onverschillig universum. Hoewel hij troost vindt in de woorden van Spinoza, nog een strohalm en bemoedigend woord uit Jesaja 38:17. ‘Zo heeft mijn bittere lot mij vrede gebracht.’

Annelies van der Schaaf-Bos Amsterdam

Dik

In een van de meest gelezen Nederlandse kinderboeken speelt een buitengewoon dik jongetje de hoofdrol. Hoe gaan wij hem voortaan noemen: Enorme Trom?

Ger Teitler Borger

Rijksmuseum, doe iets tegen smartphoneflitsers

Heel terecht dat lezer Bram Buijze (Opinie, 24 februari) oproept tot een verbod van het fotogra­feren met smartphones in het ­museum. Mijn ervaring bij mijn langverbeide bezoek aan de ­Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam, waarvoor ik overkwam uit Zuid-Limburg, was een domper. Niettegenstaande de tijdslots, die een te grote toeloop in goede banen moesten leiden, was het een gewurm om oog in oog te komen staan met de schitterende schilderijen.

Eenmaal bij de relinkjes aangekomen hingen mensen daar ver overheen om zelfs detailopnames te kunnen maken. Suppoosten, als die er al waren, grepen maar weinig in. Het allerergste waren de rode flitsjes die onophoudelijk werden gereflecteerd door het glas voor de doeken. Zo werd mijn droomtentoonstelling verknoeid door mensen die niet zelf kijken, maar dit alleen door de lens doen. Terwijl er zo veel prachtig fotomateriaal in de museumwinkel voorradig is.

Ik heb de werken die normaal in het Mauritshuis en het Rijksmuseum hangen niet bekeken en zal dat op een ander moment inhalen. De ontroering die ik verwachtte, maakte zich niet van mij meester. Rijksmuseum, er zijn nog maanden te gaan: grijp in.

Franklin Boon Noorbeek

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden