Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De oude en de jonge wolf gaan vandaag ieder voor zich

Opinie

Niels Markus

Philippe Gilbert en Julian Alaphilippe, Quick-Step-wolven. © BELGA
ongeschoren benen

De Quick-Stepploeg noemt zichzelf the wolfpack. De Belgische ploeg ziet zichzelf graag als een roedel wolven: samen de prooi opjagen en zo nodig jezelf wegcijferen voor de rest. 

Met succes: 49 overwinningen behaalde de ploeg dit jaar al, waaronder de twee Touretappes van sprintbom Gaviria.

Lees verder na de advertentie

In een wolvenroedel staat de hiërarchie niet altijd vast. Een andere wolf dan de dominante alfawolf, vaak een bètawolf uit de tweede lijn, kan tijdens de jacht de leiding nemen. En als de roedel zich verplaatst, gaat niet de alfawolf op kop. Een zwakker dier bepaalt het tempo, de rest volgt. Bij Quick-Step heet de wolf op kop meestal Tim Declerq.

Op dinsdagavond doet zich een veelzeggende gebeurtenis voor in het hotel waar Quick-Step verblijft. Frankrijk heeft net de winnende WK-goal gescoord tegen België. De Franse bètawolf Julian Alaphilippe wil langs de eettafel lopen, als hij in zijn ooghoek Declerq ziet zitten. De Belg, met zwart-geel-rode vlaggetjes op de wangen, maakt een wegwerpgebaar naar Alaphilippe. De klimmer loopt terug, masseert even de schouders van de tempobeul en neemt een verontschuldigende, bijna onderdanige houding aan. Alaphilippe weet dat hij Declerq hard nodig heeft voorop de roedel, zeker met twee hellende aankomsten - zijn specialiteit - in het vooruitzicht.

Een laatste kunstje

Aan tafel zit ook Philippe Gilbert, ooit de alfawolf van het peloton. Destijds superieur op dezelfde aankomsten als zijn jonge Franse ploegmaat. Bovendien heeft de oude Gilbert nog zicht op de gele trui. De eerzucht van de oude alfawolf is nog niet gestild.

Philippe Gilbert gaat woensdag op 500 meter voor de finish aan, komt niet weg en wordt derde. Alaphilippe sprint naar plek vijf. Vandaag krijgen zij een herkansing. De filosofie van 'één voor allen, allen voor één' telt even niet meer in de Quick-Steproedel. Flikt de alfawolf nog een laatste kunstje of wordt hij definitief afgetroefd door zijn opvolger?

In de rubriek Ongeschoren Benen schrijven fietsminnende Trouw-redacteuren Joris Belgers, Niels Markus en Koos Schwartz vanaf de bank over tourgerelateerde randzaken.

Deel dit artikel