Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De oplossingen van Wilders en Rutte blijken opeens niets meer dan luchtfietserij

Opinie

Trouw

De Nederlandse Syriëganger Abdou, geïnterviewd voor Trouw en EenVandaag. © EenVandaag
commentaar

De Amerikaanse president Trump zadelde dit weekeinde West-Europese landen op met een duivels dilemma. Hij riep landen, waaronder Nederland, op gevangengenomen IS-strijders met bijvoorbeeld de Nederlandse nationaliteit van de Amerikanen en hun lokale bondgenoten over te nemen en in eigen land te berechten.

Trump, onkies als altijd, voegde er een dreigement aan toe. Zouden Europese landen niet bereid zijn de zorg voor de gevangen IS-strijders in Syrië over te nemen, dan zou er niets anders op zitten dan ze vrij te laten. De kans dat ze dan op een of andere manier ongecontroleerd naar West-Europa terugkeren is in dat geval groot, met alle gevaren van dien.

Lees verder na de advertentie

West-Europese regeringen worstelen al een tijdje met de vraag wat precies de eigen verantwoordelijkheid is voor Syriëgangers die in deze burgeroorlog aan de zijde van Islamitische Staat vochten en van wie niet kan worden uitgesloten dat radicalisering gepaard is gegaan met ernstige traumatisering.

Een andere uitweg dan IS-strijders met de Nederlandse nationaliteit in Nederland berechten is er eigenlijk niet

De oplossing van bijvoorbeeld Geert Wilders maar ook premier Rutte blijkt opeens ook niet meer dan luchtfietserij. Vooral niets doen en daar aan hun lot overlaten was hun oplossing, maar zo eenvoudig is het gewoonweg niet. Aan hun lot overlaten zou zomaar kunnen betekenen dat ze ongezien Nederland willen binnenglippen.

Nu zal niemand enthousiast reageren op de oproep van Trump. Niemand zit te wachten op deze voormalige IS-strijders, laat dat duidelijk zijn. Trumps oproep maakt echter duidelijk dat het debat daarover de afgelopen jaren in redelijke luxe gevoerd is. Omdat Amerikanen en Koerden de kastanjes uit het vuur haalden, konden opeenvolgende kabinetten rustig gaan nadenken.

Erbarmelijke omstandigheden

Minister Ferdinand Grapperhaus van justitie lijkt inmiddels genegen meer te gaan doen voor vrouwen die naar IS-gebied gingen en hun kinderen. Zij zitten in erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingen- of krijgsgevangenkampen. Genegen, maar nog zonder concrete daden. Laat staan dat het kabinet al tot een conclusie is gekomen rond de IS-strijders zelf – voor zover overigens de vrouwen zelf ook niet vochten, het is vrijwel onmogelijk vast te stellen wie wat deed in de Syrische burgeroorlog.

Politiek Den Haag zit in zijn maag met de oproep van Trump. Toch dient er snel een beslissing te komen en een andere uitweg dan IS-strijders met de Nederlandse nationaliteit in Nederland berechten is er eigenlijk niet. Hoe moeilijk bijvoorbeeld een tenlastelegging ook zijn zal. Nu roepen dat Trump het probleem zelf veroorzaakt door zijn troepen uit Syrië terug te trekken, zoals het CDA stelt, doet het dilemma niet verdwijnen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Trump wil dat Europa 800 IS-strijders overneemt, anders laat hij ze vrij

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat Europa meer dan achthonderd gevangengenomen IS-strijders overneemt en hen gaat vervolgen. Volgens Trump heeft Amerika zijn plicht gedaan tegen Islamitische Staat en is het tijd voor andere landen om hun steentje bij te dragen.

Koerdische smeekbedes kon Europa negeren, maar nu Trump het zegt moeten de IS-strijders wel terug

Zo’n achthonderd Europese IS-strijders wachten in detentiecentra in Noord-Syrië op repatriëring. Europese landen willen ze niet terugnemen, maar nu de Amerikaanse president de druk opvoert, kunnen ze niet anders

Deel dit artikel

Een andere uitweg dan IS-strijders met de Nederlandse nationaliteit in Nederland berechten is er eigenlijk niet