Brief van de hoofdredactie

De onverwachte winst van de PvdA is een waarschuwing voor de media

Hoofdredacteur Cees van der Laan.Beeld Maartje Geels

Het was een geluk bij een ongeluk, dat het Haagse café Millers aan het Plein vlakbij de politieke redactie van deze krant ligt. Daar zou de PvdA de exitpolls van de Europese verkiezingen afwachten en net als de meeste media en politieke partijen gadeslaan of de VVD of Forum voor Democratie van Thierry Baudet de verkiezingsstrijd zou winnen. 

De politieke redactie had eerder besloten geen verslaggever naar de PvdA-verkiezingsavond te sturen, omdat de verwachtingen voor een goede uitslag voor de sociaal-democraten niet hooggespannen waren. Het liep dus anders.

Chef politieke redactie Bart Zuidervaart stuurde direct na de exitpolls redacteur Niels Markus naar het café, een paar honderd meter van de redactie. “Op een dampend hete bovenverdieping van een café aan het Plein in Den Haag is de stemming na de exitpolls euforisch. Voor de meeste aanwezigen, veelal twintigers, is het de eerste verkiezingsoverwinning die zij meemaken’’, schrijft Markus in zijn verslag. ‘Spitskandidaat’ Frans Timmermans was er ook niet bij, want op campagne in Barcelona, maar misschien ook wel vanwege die lage verwachtingen. Je maakt mij niet wijs dat hij niet graag met zijn partijgenoten dit feest in het bloedhete café had willen meemaken.

Een euforische stemming dus bij de PvdA en verbazing bij media en waarnemers die deze verkiezingen volgden. Hebben we deze uitslag (overigens nog steeds een peiling op basis van exitpolls) zien aankomen? Ik denk maar een enkeling. Alle media keken in de afgelopen weken in de oogverblindende koplampen van Thierry Baudet en de geforceerde tweestrijd tussen zijn partij en de VVD van Mark Rutte – hun Europese lijsttrekkers deden er niet zoveel toe. Pas op woensdag kwamen er berichten binnen dat peilingen een nek-aan-nekrace voorspelden tussen de VVD en nota bene de PvdA.

Tekortgedaan

Als relatief kleine krant is het lastig een eigen, onderscheidende koers te varen als het verkiezingsgeweld losbarst. Probeer maar eens je eigen verhalen te schrijven over Europese thema’s en ideeën van partijen, als media massaal inspringen op de bewust gecreëerde tweestrijd tussen VVD en Forum. Dat heeft ook zijn aantrekkelijke kanten. Het is spannend en concreet voor de kijker of lezer. Dat bleek ook wel uit de televisiedebatten op woensdagavond tussen alle lijsttrekkers en het daarop volgende debat tussen Rutte en Baudet. Dat was veel spannender en boeiender dan die korte botsinkjes tussen die lijsttrekkers.

Toch moet je jezelf als medium de vraag stellen of je daarmee recht doet aan de verkiezingen, waaraan zoveel meer partijen meedoen dan alleen de VVD en Forum. De verscheidenheid aan opvattingen in de samenleving reflecteert zich in deze partijen, maar of je dat allemaal terugziet in media-aandacht, is zeer de vraag. Er zullen zich zeker partijen tekortgedaan voelen door de aandacht voor Baudet, die zich heeft ontwikkeld tot een uitstekende campagnevoerder. Hij trok voortdurend de aandacht.

Daar hoef je natuurlijk niet aan mee te doen als krant, maar je eraan onttrekken is ook lastig. Dat bleek vooral bij het eerder genoemde tv-debat, dat overigens wel de site maar niet de krant haalde (het vond namelijk plaats na de deadline op woensdagavond).

Hoewel ik zeer tevreden ben over alle verhalen die wij in de afgelopen weken hebben geschreven over deze verkiezingen, is de onverwachte winst van de PvdA een waarschuwing je niet een rad voor de ogen te laten draaien door het opportunisme van campagneleiders.

Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden