null Beeld

ColumnBert Keizer

De ontwapenende quatsch van evangelie volgens Dr. A. Vogel

Bert Keizer

Wat je vaak tegenkomt in de laatste levensfase is drinkvoedsel, voedingssupplementen, bijvoeding, soms op romantische wijze aangeduid als ‘astronautenvoedsel’. Ik hoorde laatst een klinkende recensie van deze idiote drankjes toen mevrouw M., bij wie we op bezoek waren in het kader van haar euthanasieverzoek, een hele tray met drinkflesjes kreeg aangeboden. Zij sprak zeer kernachtig: “Ik wil geen Nutricia. Ik wil dood.”

Haar dochter had eerder geprobeerd om haar iets opbeurends aan te bieden in de gedaante van Echinaforce tabletten van dokter A. Vogel. Ze vroeg mij of dat wel kon, gezien de andere medicatie. Ik wist het antwoord niet, dus op naar Google. Het gaat om een extract bereid uit een plant, de zonnehoed. Ik ken het natuurlijk van de tv-reclame na het journaal. Echinaforce past moeiteloos in het boeketje dat men journaalkijkers aanbiedt na het nieuws: rollators, scootmobielen, trapliften, anti-pijn-smeersels, vitamines.

Men gaat ervan uit dat al die zeventigplussers sidderend omlaagglijden naar het graf, waarbij ze zich vergeefs tegenstribbelend aan de rand van de glijbaan proberen vast te klampen. Echinaforce gaat daarbij helpen, want het ‘verhoogt de weerstand bij bacteriële en virale infecties’ en het ‘verkleint de kans op griep en verkoudheid’ en het ‘versnelt herstel na ziekte’ bovendien is het ‘krachtig en natuurlijk’.

Heerlijke oncontroleerbare beweringen. De bijsluiter is een meesterwerkje in zijn soort.

Mocht u rare plannen hebben, een overdosis geeft in het algemeen geen bijverschijnselen

Die tabletten doen niks. Maar toch beslaat de bijsluiter twee A4-tjes en daar zit niet één leugen bij. ‘De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en berust niet op klinisch bewijs’. Het leukste item is de vraag of Echina-force gebruikt mag worden tijdens zwangerschap of borstvoeding. Het besliste antwoord is: nee. Daarop volgt dan wel de geruststelling dat het de rijvaardigheid niet beïnvloedt. Mocht u rare plannen hebben: bij een overdosering van Echinaforce tabletten zijn er in het algemeen geen bijverschijnselen te verwachten. De nauwgezetheid waarmee de verkoopafdeling van Dr. A. Vogel apothekertje speelt, is van hoge klasse.

Nieuwsgierig geworden stak ik over naar de prostaat, want om de zwellende voorstanderklier wordt farmaceutisch reeds vele jaren druk in de rondte gedanst. Ik bedoel de ‘echte’ farmacie, waar je meer Dr. Vogel aantreft dan je zou denken.

Tegen de plas die zich niet of moeilijk langs de opbollende prostaat weet te wringen brengt Dr. A. Vogel ProstaforceMed in het geweer. De naam is een mooie samenballing van ‘prostaat’, ‘force’ en ‘medisch’ zodat je voelt dat hier door dokters met kracht wordt opgetrokken tegen de opstandige prostaat. De bijsluiter verwijst weer naar de ontbrekende wetenschappelijke basis: ‘uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs’. De werkzame stof (niet lachen) is een extract van de vrucht van de zaagbladpalm.

Nou had ik liever geen zaagblad in de buurt van mijn prostaat, jemig, je zou er nog angstig van worden, maar de Latijnse naam van deze plant is veel geruststellender: Serenoa repens of Sabal serrulata. Hoewel, dat serrulata herken ik wel, gekarteld, karteltjes, komt die zaag toch weer aan.

Je vraagt je af wat die traditie was waarbinnen deze vrucht werd gebruikt. Wiki zegt dat bewoners van de Bahama’s het mogelijk gebruikten tegen een bepaalde vorm van vergiftiging door een vis. We raken nu rap verstrikt in het Caribische oerwoud. Dit gaat nergens heen.

Die absolute quatsch kan een mens kwaad maken, maar ik voel ook een fascinatie

Keren we terug naar Dr. A. Vogel. Ik lees bij Wiki dat hij zijn doctorstitel dankt aan The California University of Liberal Physicians, die hem een eredoctoraat verleende. Het klinkt beter dan De Universiteit van Purmerend, maar zit wel in die contreien. De Echinaforce werd hem overhandigd door een Sioux Indiaan, u zag het waarschijnlijk al aankomen. Het Vogelevangelie, er gaat ook iets ontwapenends van uit.

De manier waarop ze ernstig blijven kijken terwijl ze absolute quatsch verkondigen kan een mens erg kwaad maken, maar ik voel ook een zekere fascinatie. Ik weet wel dat er achter de gelikte advertentiecampagnes een sluwe wolf heen en weer draaft, maar je moet er maar op komen, deze ultieme vorm van bedrog, een schaap in schaapskleren de wereld in sturen.

Trouwens, die ‘Sioux Indiaan’, Ben Black Elk, was een acteur die poseerde als indiaan voor toeristen bij Mount Rushmore. Ben Black Elk en doctor Vogel hoefden elkaar maar even aan te kijken en Echinaforce was geboren.

Bert Keizer is filosoof en arts bij het Expertisecentrum Euthanasie. Voor Trouw schrijft hij wekelijks een column over zorg, filosofie, en de raakvlakken daartussen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden