Commentaar

De onderwijsstaking komt te vroeg

Beeld ANP

Wat? Al weer staken in het onderwijs? Ja, als het aan de FNV ligt, loopt het Malieveld op 15 maart vol met boze leraren uit alle sectoren, van basisonderwijs tot universiteit. De Algemene Onderwijsbond - voor lager, middelbaar en hbo - én FNV Onderwijs en Onderzoek (voor wie aan de universiteit werkt) hebben een brede staking aangekondigd.

De timing is slim, voor wie maximale politieke druk beoogt: een week later mag de kiezer naar de stembus, voor de Provinciale Staten. En indirect dus ook voor de samenstelling van de Eerste Kamer, waar het toch al op eieren lopen is voor het kabinet dat meerderheden zoekt voor zijn wetsvoorstellen.

Op deze timing is ook wel het een en ander af te dingen. Waarom nu al de straat op? De gesprekken over een nieuwe onderwijs-cao zijn immers nog gaande. Zolang die onderhandelingen niet zijn vastgelopen of zijn afgebroken, is het grijpen naar zo'n zwaar wapen als staken ongepast. En: is het wel zuiver om de verkiezingen over het provinciebestuur zo te belasten met een ruzie over geld voor het onderwijs? Daarom ook sluit CNV Onderwijs zich niet aan bij de stakingsoproep. Deze bond betitelt de staking als een politiek instrument.

Er zijn veel goede argumenten om geld te eisen, veel geld zelfs, voor een zo belangrijke sector als het onderwijs. Deze sector is jarenlang stiefmoederlijk bedeeld door Den Haag. De problemen zijn, in de volle breedte van het onderwijs, inmiddels zo structureel dat die niet zijn op te lossen met de ruim 800 miljoen euro extra die het kabinet voor deze periode heeft bijgeplust. Dat geld is bovendien alleen voor het basisonderwijs bestemd, waar de situatie echt onhoudbaar was; zo groot zijn daar de werkdruk, de salarisachterstand en het tekort aan leerkrachten.

Solo-actie

Dat geld kwam er vooral door toedoen van PO in Actie, een initiatief van leerkrachten die daarmee de grote, machtige onderwijsbonden het nakijken gaven. Voor deze bonden, die de weg naar ministerie en Tweede Kamer zo goed kennen, was dat ronduit zuur. Het schaadde hun imago en deed leden twijfelen aan het nut van hun lidmaatschap.

Zoals ook de nieuwe solo-actie van de FNV waarschijnlijk wel mensen aan het twijfelen brengt. Verdeeldheid in kringen van de werknemers, wie zit daar nu op te wachten? Dit speelt het kabinet juist in de kaart. Als de FNV écht voor maximale druk van het stakingswapen had gekozen, was een pas op de plaats beter geweest. Dan had de CNV zich mooi later kunnen aansluiten en was een écht brede landelijke staking een reële mogelijkheid geweest. Want dat de noden in het onderwijs groot zijn, staat buiten kijf.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Alle andere commentaarstukken leest u hier.

Lees ook:

Schooldirecteuren zijn het zoeken van vervangers voor zieke leraren beu. Ze doen het een week lang niet.

Wordt een leraar ziek, dan zoeken hun schoolleiders tijdelijk geen vervanger, maar sturen ze de klas naar huis. Die actie moet hun rol in beeld brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden