column

De ogen, de huid en de mond van Kiki Bertens vertellen het verhaal van haar metamorfose

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

Ogen zijn de spiegel van de ziel, zeggen ze. Ik kan mijn ogen niet van Kiki Bertens’ ogen afhouden, tijdens de laatste set die ze speelt in Madrid.

Grote ogen. Geen paniekogen, zoals ze soms ook hebben kan. Nee, focusogen. Rond als knikkers. De huid er omheen: strak. Niet gespannen, maar ook niet ontspannen. Focushuid. De trek om haar mond: vastberaden. Focusmond.

Slaat ze een bal uit, serveert ze in het net, dan verandert er nauwelijks iets aan haar ogen. Geen boosheid. Geen teleurstelling. Geen frustratie. Focus. Slaat ze een ace, of een geweldig punt langs de lijn, dan blijven haar ogen hetzelfde. Geen vreugde. Geen optimisme. Geen hoop. Maar focus. Wat er in het verleden is gebeurd, is niet in de ogen te zien. Wat de toekomst zal brengen evenmin. Zelden zag ik Kiki zo gefocust.

Mislukte smash

Uit haar focus valt ze alleen even als ze per ongeluk een mislukte smash tegen het been van Simona Halep slaat. Ze lacht. Gegeneerd. En blij. Het is een belangrijk punt, misschien wel beslissend in de wedstrijd. Meteen daarna staan haar ogen weer knikkerrond.

In haar ziel is niets, nu. Geen gedachte die haar afleidt. Geen angst voor wat-als. Ze speelt. De bal is haar maatje. De baan is haar vriendin. Vannacht, als ze in bed ligt, zal ze heus terugdenken aan hoe het nog niet eens zo lang geleden was. Bang voor de baan was ze toen. Dat enorme centercourt.

De grote leegte. Ruimte waarin gedachten uit de bocht kunnen vliegen. Ruimte waarin je ogen voelt priemen. Ze had er last van, zoveel zelfs, dat ze de leegte gillend wilde ontvluchten. Gillen deed ze niet. Vluchten wel. Wat er is veranderd? Je ziet het in haar ogen. De ruimte is van haar. Ze heeft zich de leegte toegeëigend. En dat komt zo: ze denkt niet. Niet naar voren, niet naar achteren. Nee, ze ís. Ze doet. Ze slaat, ze rent, ze slaat en scoort.

Het is het belangrijkste en tegelijk moeilijkste in de topsport: het verleden vergeten, niet aan de toekomst denken, en alleen maar doen. Het moment omarmen, niet verder denken dan de volgende bal. En als die mis gaat: meteen vergeten. Verder. Van moment tot moment, van handeling tot handeling, duizendmiljoen keer op getraind, je kan het, dat weet je, dus doe het.

Magie

Ja, doe het maar. Er zijn weinig sporters die juist deze worsteling zo in het openbaar doormaakten als Kiki Bertens. Doormaakten en overwonnen, in Madrid. Met keihard trainen, maar vooral met relativering en grapjes. Zonder de magie tussen haar en coach Raemon Sluiter was deze versie van Kiki Bertens er niet geweest.

De versie die keihard lacht als haar coach een peptalk geeft, maar beter een pepermuntje had kunnen nemen. Het is dé running gag van Madrid. “Neem maar een kauwgompje”, zei Kiki. “Wat, stink ik uit mijn mond?” reageerde Raemon verbaasd. “Ja!” gierde Kiki uit. Daarna verloor ze geen game meer, wil het verhaal.

Toch nog plotseling trekken de knikkerronde ogen zich tot spleetjes. De focusmond verdwijnt, er komt een oerkreet uit. Gebalde vuisten, blijdschap. Ingetogener dan ik had gedacht. Wat had ik dan verwacht? Euforisch springen: zeker. Tranen: ja, waarschijnlijk. Op de baan vallen van vreugde: wellicht ook.

Kiki lacht en loopt naar het net. Geeft Halep een hand, nuchter alweer. Misschien is het groot feest binnenin haar hoofd, maar waarschijnlijker is van niet. Want deze overwinning is niet het einde. Dit is pas het begin.

Marijn de Vries fietst u elke maandag door het sportweekend. Lees meer van haar columns op trouw.nl/marijndevries.

Lees ook:

Kiki Bertens is na Madrid de nummer vier van de wereld en de beste Nederlandse tennisster ooit

Met de winst van het WTA-toernooi in Madrid heeft Kiki Bertens haar hoogste ranking ooit bereikt. Ze is nu officieel de beste tennisster die Nederland ooit heeft gehad.

Bertens oppermachtig naar titel in Madrid

Kiki Bertens heeft op imponerende wijze het graveltoernooi van Madrid op haar naam geschreven. De 27-jarige Wateringse versloeg in de finale de als derde geplaatste Simona Halep in twee sets: 6-4 6-4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden