Commentaar

De NTR-lijn in de zwartepietdiscussie is te prijzen

Sinterklaas wordt dit jaar bij de landelijke intocht vergezeld door alleen maar roetveegpieten. Dat meldt de NTR, die verantwoordelijk is voor de tv-registratie, woensdag in een verklaring. Beeld ANP
Sinterklaas wordt dit jaar bij de landelijke intocht vergezeld door alleen maar roetveegpieten. Dat meldt de NTR, die verantwoordelijk is voor de tv-registratie, woensdag in een verklaring.Beeld ANP

De pepernoten liggen in de winkels, en ja hoor, het seizoen van de discussie over Zwarte Piet is weer geopend. Dit jaar was de mededeling van de NTR de lont in het kruitvat. Bij de landelijke intocht van Sinterklaas zijn louter roetveegpieten te zien.

Trouw

De kleur van de pieten zal afhangen van hoe vaak ze door de schoorsteen zijn gegaan. Sommige pieten zullen nauwelijks vegen hebben, maar er kunnen ook best pikzwarte Pieten tussen zitten op 17 november in Zaandijk, aldus de NTR. In elk geval verdwijnen de zwarte kousen, gekleurde lippen en goudkleurige oorringen van de diepzwarte variant.

De NTR zet daarmee een volgende stap om geleidelijk de traditionele Zwarte Piet, die door veel zwarte én witte mensen als een kwetsende en racistische persiflage wordt ervaren, uit te bannen. In 2016 introduceerde de publieke omroep voor het eerst witte en gekleurde pieten naast de zwarte in het populaire ‘Sinterklaasjournaal’. RTL had toen in het kinderprogramma ‘De club van Sinterklaas’ al helemaal afscheid genomen van zwarte pieten.

De omroepen reageerden daarmee op het maatschappelijke debat dat op scherp kwam te staan toen de Verenigde Naties in 2013 de stereotiepe aankleding van Zwarte Piet als racistisch betitelde. Er ontstond in Nederland een heftig debat over de kleur, traditie en cultuur van Zwarte Piet.

Vruchteloze discussies

Grofweg verdeeld tussen bewoners van grote steden, waar veel mensen met een migrantenachtergrond wonen, en de veelal autochtone bewoners daarbuiten, die het traditionele Sinterklaasfeest willen blijven vieren. Buiten de grote steden bleef Piet de afgelopen jaren in de meeste gevallen zwart.

De landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum in 2017, toen er nog verschillend gekleurde pieten rondliepen. Beeld ANP
De landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum in 2017, toen er nog verschillend gekleurde pieten rondliepen.Beeld ANP

Inmiddels is het debat over het kinderfeest uit de hand gelopen. Voor- en tegenstanders voeren een vruchteloze en soms smakeloze discussie over de kleur van de pieten. Vorig jaar ontspoorde de officiële intocht in Dokkum door een blokkade van demonstranten. Ook dit jaar roept de intocht tweespalt op: één van de sinterklaascomités in Zaanstad zal vanwege de roetveegpieten niet deelnemen aan de intocht.

Dat de NTR opnieuw een kleine stap heeft gezet in de aanpassing van de knecht van Sinterklaas, valt te prijzen. Het Sinterklaasfeest moet immers een feest zijn voor kinderen van alle kleuren. Dat we deze traditie moeten aanpassen, staat daarom vast. Een voorzichtige aanpak in kleine stapjes is verstandig.

Duidelijk is dat dit ook al op grote bezwaren stuit. Het is niet nodig dat alle gemeenten de lijn van de NTR onmiddellijk overnemen. Gemeenten moeten bekijken waar hun bevolking aan toe is om het debat niet verder op de spits te drijven.

In het Commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

Na vijf jaar zwartepieten is daar de make-over: Piet krijgt roetvegen

De NTR kondigt aan dat er tijdens de landelijke sinterklaasintocht dit jaar uitsluitend roetveegpieten rondlopen. Daarmee is het hulpje van de Sint in vijf jaar tijd zijn zwarte huid, zijn kroesharen en zijn gouden ringen kwijtgeraakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden