Brief van de hoofdredactie

De nieuwe burgemeester van Amsterdam mag best voorin de krant

Beeld Maartje Geels

Met bijna alle belangrijke media geconcentreerd in en rond Amsterdam is het geen wonder dat de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester buitengewoon veel aandacht krijgt. 

Misschien in het algemeen wel te veel aandacht, volgens onze lezers. Een gewaagde uitspraak van mijn kant, omdat we over de voordracht van uiteindelijk Femke Halsema tot burgemeester van onze hoofdstad geen kritische brieven hebben gekregen.

Kritisch in de zin dat we, met een redactie in Amsterdam en veel redacteuren in en rond de stad gevestigd, hieraan onevenredig veel aandacht zouden hebben besteed. Dat we een te grote preoccupatie zouden hebben met alles wat zich afspeelt in Amsterdam en dus spiegelbeeldig te weinig aandacht en gevoel voor wat er aan de hand is buiten de Randstad.

Het was terecht dat we die brieven niet kregen. Want we hebben zeer terughoudend bericht over de negen maanden durende sollicitatieprocedure. Het bekend worden van de keuze voor Halsema als burgemeester, afgelopen woensdag, vonden we terug rechtsboven in het 'oor' op de voorpagina en twee artikelen op pagina 10, een nieuwsbericht en een kort analyserend portret van haar.

Prominenter

Dit leidde op de redactie tot de kritische opmerking dat we het nieuws over haar benoeming wel 'heel erg achter in de krant' hadden. Het gaat per slot van rekening om de nieuwe burgemeester van onze hoofdstad en voor het eerst een vrouw ook. Dat had best ietsjes prominenter gekund.

Tijdens het wekelijkse commentatorenoverleg, afgelopen donderdag, werd geopperd of we een commentaar aan haar benoeming moesten wijden. De twijfel was wat we dan moesten becommentariëren anders dan haar veel succes te wensen om burgemeester van alle Amsterdammers te worden? Haar veronderstelde gebrek aan bestuurlijke kwaliteiten of ervaring? Tja. Ze kan bogen op aanzienlijke politieke ervaring die grote raakvlakken kent met het openbaar bestuur. Dus als commentaaronderwerp werd het afgevoerd.

Op deze plek heb ik meerdere keren geschreven over de verhouding tussen artikelen die in en buiten de Randstad door verslaggevers worden gemaakt. Sommige lezers houden dat goed in de gaten, vooral als ze buiten de Randstad wonen. Inderdaad wonen de meeste redacteuren in de grote stadsregio en genereert de Randstad kwantitatief het meeste nieuws. Maar dat betekent niet dat we geen oog hebben voor de provincie.

'De Staat van de boer' is er een voorbeeld van. Deze zomer reizen we het land door voor andere onderwerpen. De politieke redactie interviewt Kamerleden uit een bepaalde regio. De redactie religie&filosofie komt met een serie van foto's geschoten vanaf kerktorens, van tekst voorzien door Wim Boevink.

Bij beslissingen om verslaggevers eropuit te sturen spelen allerlei factoren een rol. Tijdsdruk is een element, de actualiteit, maar ook of een onderwerp in de provincie voldoende journalistiek gewicht heeft om erover te schrijven in een landelijke krant. Dat geldt bijvoorbeeld de afgelopen jaren sterk voor de gaswinning in Groningen. Andere onderwerpen vallen af, vanuit regionaal perspectief wellicht interessant, maar vanuit de landelijke visie minder.

In dit perspectief is het niet onlogisch dat een nieuwe burgemeester in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Den Haag meer aandacht krijgt dan een benoeming in Groningen, Assen of Alkmaar. En dan mag zo'n benoeming van Femke Halsema best wat prominenter.

Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant. Lees meer brieven van de hoofdredactie in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden