null Beeld
Beeld

CommentaarNertsenfokkerij

De nertsenfokkerijen die nu geruimd zijn, moeten gesloten blijven

Trouw

Het principiële verschil tussen het houden van nertsen of varkens of runderen is dat de nertsen alleen voor hun bont worden gefokt. Er is geen rechtvaardiging voor deze praktijk. Tegelijk is er een groot praktisch probleem. Dit land heeft democratisch besloten dat vanaf 2024 de nertsenfok verboden is. Dat is van doorslaggevend belang bij het antwoord op de vraag of nertsenfokkerijen waar het coronavirus aanwezig is, geruimd moeten worden en zo ja, of de eigenaar daarna aan een nieuwe fokcyclus mag beginnen.

Nertsen blijken het coronavirus over te kunnen brengen op de mens. Minister Carola Schouten had dan ook weinig ruimte anders te besluiten dan tot het ruimen van de fokkerijen waar het virus tot nu toe is geconstateerd. De rechter gaf haar eind vorige week gelijk in dat voornemen, dat inmiddels ook ten uitvoer is gebracht.

Of de eigenaren van de fokkerijen overwegen, als de stallen niet langer besmet zijn, opnieuw nertsen te huisvesten, is de vraag. Belangrijker is of zij daartoe de mogelijkheid zouden moeten krijgen.

Nederland is wat aantallen ‘geproduceerde’ nertsen betreft het derde land in de wereld. Ook in deze vorm van veeteelt blinkt dit land uit. Die positie is echter eindig, nu na veel vijven en zessen in 2024 het fokken van dieren om hun pels in Nederland verboden zal zijn.

De markt voor nertsenvellen is fors gekrompen

De bedrijven die nu geruimd zijn, zouden niet de mogelijkheid moeten krijgen op de oude voet nog vier jaar door te gaan. Dieren houden om alleen hun pels in een kledingstuk te verwerken, is onnodig. Nog bedenkelijker wordt het als deze bedrijven opnieuw nertsen gaan fokken terwijl ze binnen enkele jaren gesloten worden.

Dit is uiteraard voor de bedrijven in kwestie bepaald geen vrolijke boodschap, sterker nog het is een wellicht een te nuchtere aankondiging van hun versnelde einde. Daarbij speelt dat de markt voor nertsenvellen fors is gekrompen.

De eigenaren van die bedrijven zullen dan ook schadeloos gesteld moeten worden, mocht besloten worden dat hen geen herstart wordt ­gegund. De gemeenschap wilde hen destijds met allerlei financiële regelingen helpen om het bedrijf te beëindigen. Daar zat echter nog wel de verwachting bij dat er in ieder geval tot 2024 sprake was van een gezond bedrijfsmodel.

Geen boer die er rekening mee kon houden dat een virusuitbraak hem zou dwingen het bedrijf versneld op te doeken. De pelsdierfokkerij loopt onmiskenbaar ten einde. Het zou goed zijn de sanering van deze sector aan te vangen met de bedrijven waarvan de nertsen nu zijn geruimd.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden