OpinieNederlands

De Nederlandse taal moet nodig in de Grondwet

Hoe is het mogelijk dat de Universiteit Twente het gebruik van het Nederlands nagenoeg uitbant, terwijl zij met Nederlands overheidsgeld wordt gefinancierd? 

Anders dan in veel landen van de EU (onder meer Finland, België (Vlaanderen), Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië en Zweden) bevat de Nederlandse Grondwet geen artikel waarin de positie van de taal is vastgelegd. Voorstellen om de Nederlandse taal in de Grondwet op te nemen uit 1995 en 2010 haalden het niet. Het voorstel uit 1995 werd door de Tweede Kamer verworpen. 

Het voorstel uit 2010 werd door de regering op 19 februari 2018 ingetrokken. Het kabinet-Rutte III vond dat dat voorstel onvoldoende rekening hield met andere officiële talen die naast het Nederlands en het Fries in Nederland worden gebruikt, zoals het Engels en Papiaments. Ook zag het kabinet onvoldoende maatschappelijke behoefte ervoor. ­

Behandeling van het wetsvoorstel van 27 september 2010 lag al sinds december 2010 stil. Het zal niet verder behandeld worden en de minister kondigde geen nieuw voorstel aan. Wordt het geen tijd voor het kabinet-Rutte om via een Algemene Maatregel van Bestuur te dwingen elke vorm van vermeende discriminatie (ook op het gebied van taal en onderwijs) uit te bannen en in de Grondwet op te nemen?

Lees ook:

Universiteit Twente stapt over op Engels als officiële voertaal

Universiteit Twente kiest als eerste universiteit in het land voor Engels als officiële voertaal. De kritiek is niet mals.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden