null Beeld
Beeld

CommentaarCoronamaatregelen

De Nederlandse Covid-aanpak is geen rare onzin

Redactie Trouw

Het nieuwe coronavirus gedraagt zich onvoorspelbaar, blijkt in landen als de Verenigde Staten en Brazilië en uit de recente nieuwe uitbraken in Europa. Dat het gevaar van het virus aanvankelijk werd onderschat, zoals het RIVM bij monde van deskundige Aura Timen gisteren erkende, valt zeker te betreuren. Had Europa het grote gevaar eerder onderkend, op basis van signalen uit China en Noord-Italië, dan had er eerder ingegrepen kunnen worden.

Populistische leiders als president Donald Trump en zijn Braziliaanse collega Jair Bolsonaro blijven het gevaar willens en wetens negeren, zoals dat ook in meerdere of mindere mate gebeurt in India en Rusland. In deze landen neemt het aantal besmettingen significant meer toe dan waar vanaf het begin harder is ingegrepen met bijvoorbeeld lockdowns. Het beschermen van de economie staat in die landen voorop. Daar valt best wat voor te zeggen, omdat er doorgaans een sociaal vangnet ontbreekt, maar zo’n aanpak kan op de langere termijn meer schade aan economie en gezondheid aanrichten dan in landen waar de samenlevingen snel tijdelijk op slot zijn gegaan, hoe pijnlijk dat ook was. Daarmee is de bestrijding van Covid-19 een politieke zaak geworden.

Ook in Nederland groeit het verzet tegen de coronamaatregelen. Het afgelopen weekeinde waren hiertegen weer diverse demonstraties, vaak van mensen die aangeven partijen als de PVV en Forum voor Democratie te steunen. Ze wantrouwen het overheidsbeleid en de adviezen van de GGD en RIVM.

Het is prima als in het politiek-maatschappelijke discours maatregelen tegen het licht worden gehouden en bekritiseerd, maar daar zit ook een onderschatting van het gevaar van het coronavirus in. In Israël, Australië, Duitsland en Spanje zijn in de afgelopen dagen uitbraken geweest, waarbij deelstaten, regio’s en gemeenten weer op slot zijn gegaan. In Amerika lijkt in zuidelijke staten een verband te bestaan tussen besmettingsgevaar en het uitgaansleven en zijn relatief veel jongere mensen ziek geworden.

In dit perspectief is voorzichtigheid bij het geleidelijk aan afbouwen van beperkende maatregelen – voorlopig met inachtneming van de anderhalve meter afstand – bepaald geen onzin. In Nederland zijn de besmettingen en het aantal coronagerelateerde sterfgevallen zeer sterk afgenomen. Met andere woorden: de aanpak heeft gewerkt, de economie kan herstart worden. De actiegroep Viruswaanzin eist echter bij die herstart veel minder voorzichtigheid, maar dat is niet verstandig. En dat deze actievoerders beweren dat krantenredacties in de coronacrisis alleen maar de overheid napraten, is een verwijt dat wij ons niet aantrekken.

In het Commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden