Witte natuur
De krant hoeft de maatschappij niet te sturen maar heeft wel net als iedereen een verantwoordelijkheid om vrede na te streven. Om niet mensen actief ontevreden te maken en tegen elkaar op te zetten. Het interview met de boodschap ‘De natuur is niet van witte mannen’ (Trouw, 19 mei) is zinloos en polariserend. Er zijn genoeg andere interessante dingen. Het zou fijn zijn als Trouw, net als bij haar ontstaan, een helende bijdrage aan de vrede levert in plaats van een podium voor postmodernistische polarisatie.
Gerrit Roorda, Delft
Witte natuur (2)
De natuur is niet van witte mannen, meldt de voorpagina. Natuurlijk niet, de natuur is van de natuur. Zie de krantenkop die eronder staat: ‘Noodweer richt ravage aan in Italië’. Daar heeft de natuur er ook geen rekening mee gehouden of het Italianen waren en van welke kleur.
Arie-Piet den Besten, Doesburg
Amnesty
Hulde aan Stevo Akkerman (Trouw, 19 mei) die ‘voorlopig’ lid van Amnesty blijft nu het bestuur publiekelijk terugkomt op de eerdere beschuldiging dat het Oekraïense leger eigen burgers in gevaar brengt. Voorlopig is prima, want alles in het leven is tijdelijk. Het duurt hopelijk lang. Wij gaan kritisch door omdat we de slachtoffers niet ongenoemd mogen laten.
Cees van Bockel, Amnesty Culemborg
Belastingdienst
Ik herken het begin van de cartoon van Nanne Meulendijks (Trouw, 19 mei) over de mailtjes met zinloze vragen over de klanttevredenheid nadat je de meterstanden of een adreswijziging doorgeeft. Aan het einde krijgt ze bij de Belastingdienst niemand aan de lijn. Ik belde vorige week met een vraag over mijn aangifte. Ik kon aangeven wanneer ik teruggebeld wilde worden. Precies op dat tijdstip belde een medewerker die mij antwoord gaf en vertelde waar ik mijn gewijzigde aangifte naar toe kon sturen.
Hein van der Hoeven, Den Haag
Zure bodem
Johan Vollenbroek (de Verdieping, 17 mei) stelt dat op de Veluwe het grondwater “zo zuur is als azijn. De bossen die we daar hebben gaan dood en dat tij is amper nog te keren”. Maar azijn is 100 tot 1000 maal zuurder dan grondwater. Grondwater dat zuurder wordt kan er wel voor zorgen dat belangrijke mineralen kunnen uitspoelen, waardoor bomen vatbaarder worden voor ziekten. Maar dit wil niet zeggen dat de bossen doodgaan. Bovendien is de zure regen de laatste decennia al aanzienlijk teruggedrongen. Het tij wordt wel degelijk gekeerd.
Frans Dijkstra, Ommen
Respect
Tijdens mijn loopbaan als mbo-docent Nederlands en burgerschap voerde ik gesprekken met mijn studenten, onder andere naar aanleiding van de moorden op Theo van Gogh en Pim Fortuyn. We stelden voorwaarden vooraf: iedereen uit laten praten, luisteren en respect voor elkaars mening opbrengen. Na afloop werd ik vaak bedankt. Verder ben ik vaak met studenten naar Prodemos, het huis voor democratie en rechtsstaat, in Den Haag gegaan. Ik sta dus vierkant achter de open houding in de klas over culturele codes van docente Sandra Huveneers (Trouw, 16 mei).
Jeanne de Jong, Den Haag
Sparen
De spaarder komt er bekaaid vanaf (hoofdredactioneel commentaar, 19 mei). Spaarders die een minimale rente ontvangen, kunnen overwegen bankaandelen te kopen. Zo sluist blijkens dit artikel ING een groot deel van zijn kwartaalwinst door naar aandeelhouders.
Henk Fiolet, Leidschendam
D/t
Om d/t-fouten (het maken en over het hoofd zien daarvan) tot de ‘houtrot’ van de journalistieke kwaliteit van de krant te bestempelen (Ombudsman, 19 mei), dat is te veel eer. Het gaat per pagina om minder dan één fout lettertje op duizenden tekentjes die allemaal goed staan.
Felix van de Laar, Culemborg
Jeugd van tegenwoordig
Lezen en schrijven zijn slechter geworden de laatste decennia. Mij viel iets anders op toen ik gisteren scoutingjongens plezier zag maken waarbij een met kleren en al in het water terecht kwam. Een toeschouwster zei hem dat wanneer hij droog had willen blijven, hij beter had kunnen gaan dammen of schaken. Zijn reactie? “Dat is een adequate analyse mevrouw.” Er is nog hoop.
Margreet van Schie, Warmond
Ook een reactie insturen? Dat kan, in maximaal 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.