Column

De muur tussen arm en rijk

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

Over een paar uur stap ik op een vliegtuig naar een oliestaatje aan de Perzische Golf. Ik ben nog nooit in die regio geweest en omdat ik dit een dag geleden boekte, heb ik me nauwelijks in dit emiraat verdiept. Wel heb ik associaties bij golfstaten.

Seada Nourhussen

Het beeld in mijn hoofd is niet fraai. Ik zie zielloze kapitalismewoestijnen vol overdekte winkelcentra en wolkenkrabbers met een verwende bevolking.

Ik besef dat dat hard klinkt, maar ik laat mijn vooroordelen even de vrije loop over een steenrijke elite die haar dagen verveeld doorbrengt met shoppen, flaneren en recreëren in verkoelde hallen die gebouwd zijn en onderhouden worden door een onzichtbare onderklasse uit armere landen. Mensen uit Zuidoost-Azië en Afrika die voor een grijpstuiver zweten en poetsen voor de bovenklasse.

Ik denk dat ik naar een plek ga waar een metersdikke betonnen muur zit tussen arm en rijk. En die kloof wordt wereldwijd alleen maar groter, blijkt uit het jongste Ongelijkheidsrapport van Oxfam. Volgens Oxfam is 82 procent van de rijkdom die vorig jaar door iedereen op de wereld werd gecreëerd naar slechts 1 procent van de wereldbevolking gegaan; de rijksten op aarde.

Beetje schuiven

Wat ze daarvoor hebben moeten doen? Een beetje met hun geld schuiven wellicht. De armste helft van de wereld werkte zich zoals altijd het schompes, maar ging er niet op vooruit. Arbeid loont niet, rijk zijn wel. Oxfam pleit dan ook voor hogere lonen en een hardere strijd tegen belastingontwijking.

De 42 rijkste mensen ter wereld bezitten nu evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Die bestaat uit 3,7 miljard mensen. Een duidelijker voorstelling van hoe arm en rijk steeds verder uit elkaar drijven bestaat niet. In 2017 kwam er om de twee dagen een miljardair bij, een aanwas die niet eerder is vertoond.

Er zijn nu 2043 miljardairs op de wereld, meer dan ooit. Hun gezamenlijke vermogen steeg volgens Oxfam met 762 miljard dollar. Met dat geld zou armoede in de wereld opgelost kunnen worden, stelt Oxfam. Niet één keer, maar wel zeven keer. Maar dat gebeurt natuurlijk niet, want een werkende onderklasse heeft nog steeds een functie binnen de consumptiemaatschappij.

Hoewel blijkt dat ook in Nederland vermogen harder stijgt dan inkomen - de rijkste 1 procent bezit 45 procent van al het vermogen - is hier de minste weerstand tegen de inkomenskloof. Slechts 58 procent van ons vindt het erg, tegen 75 procent in de rest van de wereld.

Nog net tevreden

De meerderheid van de Nederlanders is blijkbaar net iets te content om in opstand te komen tegen wetgeving die enkel de top van brievenbusbedrijven bevoordeelt en werknemersrechten uitholt. We klagen veel, maar gaan voor dit soort zaken nooit massaal de straat op. Ik ook niet.

Ik stap zo dus voor de vijfde keer in acht maanden in een vliegtuig. Dat was deels voor werk, maar grotendeels voor mezelf. Tot mijn twintigste vloog ik nooit. Voor die tijd waren vakanties, laat staan verre reizen, geen onderdeel van mijn leven. Nu behoren dit soort lastminute-fratsen tot mijn mogelijkheden. Dat geeft een gevoel van relatieve rijkdom.

Voor de 3,7 miljard armsten ben ik ook steenrijk, misschien wel zoals die verveelde Golfbewoners in mijn verbeelding. Vergeleken bij sommige mensen met mijn leeftijd en werkervaring in het Westen ben ik weer niet rijk. Maar ik behoor wel tot die tevreden middenklasse die er steeds een stapje op vooruit is gegaan. Niet genoeg om de koers van je leven te wijzigen, wel genoeg om je ongevoelig te maken voor het onrecht waar kapitalisme op drijft, zodat je je volgende vlucht boekt.

Lees meer columns van Seada Nourhussen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden