null Beeld

CommentaarOnbetamelijk gedrag

De mondkapjesdeal van Van Lienden getuigt van gebrek aan moraliteit

Dat er vorig jaar in de eerste maanden van de coronapandemie sprake was van enige paniek op het ministerie van VWS zal niemand verbazen. Hoe moest het ministerie omgaan met deze acute crisis in de nationale volksgezondheid? Alle ogen waren op VWS gericht en de eisen waren hoog. Waarom waren er onvoldoende ziekenhuisbedden? Waarom schoot de ic-capaciteit te kort? En waarom waren er te weinig beschermingspakken en mondkapjes beschikbaar? Er was destijds zo’n hoge druk, dat minister Bruins het niet meer trok.

In zo’n chaotische tijd is alle deskundigheid en hulp in het land welkom. Die werd ook massaal aangeboden, daar waren we vorig jaar trots op. Nu blijkt dat onder deze hulpaanbieders ook snelle jongens en cowboys zaten, die vooral uit bleken te zijn op eigen gewin.

Zoals CDA’er Sywert van Lienden en zijn kompanen Bernd Damme en Camille van Gestel. Zij blijken ieder miljoenen euro’s te hebben verdiend door mondkapjes aan de overheid te verkopen.

Het verhaal bleek gewoon niet waar te zijn

Natuurlijk is het niet onrechtmatig om als ondernemer geld te verdienen, zelfs niet in een crisis. Al zijn andere ondernemers wel bijgesprongen om niet. Maar wat in deze kwestie bijzonder stoort, is het gebrek aan moraliteit dat naar boven komt. Ruim een jaar heeft Van Lienden volgehouden dat hij niet wilde verdienen aan de mondkapjesdeal met het ministerie. En dat bleek gewoon niet waar te zijn. Hij incasseerde zelf 9 miljoen en zijn maten ieder 5 miljoen euro.

Bovendien heeft Van Lienden die winst doelbewust onder de pet willen houden. Van het ministerie eiste hij geheimhouding over het contract en hij tuigde een dubieuze financiële constructie op, zodat niet goed was te traceren waar het geld bleef.

Ten slotte probeert hij in zijn val nu anderen mee te nemen. Hij verwijst naar de CDA-top, die ervan op de hoogte zou zijn gesteld, en het inkoopbureau LCH van het ministerie. Die ontkennen dit overigens stellig.

Van Lienden heeft zich onbetamelijk gedragen en het hele land weet dit nu. Maar er blijven nog veel vragen onbeantwoord. Het is goed dat minister Van Ark hier extern onderzoek naar laat doen. Want hoe kon Van Lienden zo makkelijk toegang krijgen tot de top van het ministerie? Waarom is deze deal gesloten nadrukkelijk tegen het advies van het inkoopbureau LCH, die de extra mondkapjes niet nodig en te duur vond? Is hier sprake geweest van vriendjespolitiek of handjeklap? En hoe verliep het bij de andere deals eigenlijk? Het zijn terechte vragen die beter niet te lang kunnen blijven hangen. De onderste steen moet boven komen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden