OpinieArbeidsmarkt

De mens gaat boven markt of werk

Laten we niet doen of alleen werk een zinvol leven oplevert, en laat de overheid de burger vaker helpen in plaats van taken op de burger af te schuiven. Dat schrijft Janet van der Slikke, lezeres in Leeuwarden.

Deze maand stelde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid dat goed werk essentieel is voor het welbevinden van de moderne mens en dat mensen die dit zelf niet kunnen vinden, gebaat zijn bij een zogeheten basisbaan.

Ik vind het kort door de bocht om alle mensen over een kam te scheren, en om daarbij ‘werk’ heilig te maken als dé oplossing voor zingeving, voldoening en veilig voelen in de maatschappij. Wetenschappelijker zou zijn om te onderzoeken waarom onze welvaart stijgt maar steeds meer mensen buiten de boot vallen.

Ik vind het godgeklaagd dat het kabinet steeds meer problemen terug blijft schuiven op de burger in plaats van die te helpen. Huisvesting is daarvan een duidelijk voorbeeld. Laat wonen niet aan de markt over, schreven PvdA’ers Lodewijk Asscher en Henk Nijboer in deze krant. Ze stelden eindelijk vast dat de huidige crisis in de woningmarkt een gevolg is van jarenlange marktwerking.

Het grondrecht wonen komt niet uit de verf

De VVD heeft volgens hen voor dit probleem een oplossing zoals flexwonen, tijdelijke ruimtes. Dat is goedkoper, maar zal neerkomen op minder zekerheid. Hetzelfde geldt voor keuzes voor minder groen of speelruimtes in een buurt, voor minder duurzaam wonen of huizen van lagere kwaliteit.

Al deze maatregelen leiden tot nog meer onveiligheid. Wonen is een grondrecht en dat dit minder uit de verf komt door het over te laten aan de markt, is inmiddels wel bewezen. In de huidige vrije sector is een op de vijf huurders meer dan de helft van het inkomen kwijt aan woonlasten.

Kijk ook naar het huidige werkklimaat. De WRR zegt dat de helft van de verzuimdagen verband houdt met het werk zelf. Van alle werkenden heeft 17 procent burn-outklachten en zegt 38 procent vaak of altijd snel te moeten werken. Meer dan een vijfde werkt in onzekere situaties. Die onzekerheid leidt weer tot meer zorgkosten. De cirkel is rond.

Mijns inziens zou het kabinet weer verantwoordelijkheid moeten nemen voor de basisbehoeftes van de burger: veilig, betaalbaar wonen en veilig werken, zonder mensen met een uitkering het gevoel te geven dat ze niet deugen en een outcast zijn. Mijn conclusie is dat de marktwerking zijn ‘vruchten’ inmiddels wel heeft afgeworpen. Die vruchten zijn inmiddels gaan rotten. Tijd voor verandering: terug naar de waarde van de mens.

Lees ook:

Laat wonen niet aan de markt over

Er is een huisvestingcrisis, constateren Lodewijk Asscher en Henk Nijboer. Dan maar de normen voor wonen verlagen? Nee, zeggen de PvdA’ers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden