Column

De mens Ans Boersma is terecht boos, maar als falende journaliste zwijgt ze

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Het Turkije van sterke man Erdogan is langzaamaan een hel voor journalisten geworden. Kranten, tv- en radiostations zijn door de potentaat uit Ankara met een hamerslag gesloten en persmensen zijn in grote getallen achter de tralies gezet.

Sylvain Ephimenco

Je zou denken dat de Nederlandse overheid uiterst behoedzaam omgaat in zijn contacten met een dergelijk land dat democratische beginselen aan zijn laars lapt. Het geval van de Nederlandse correspondente Ans Boersma bewijst het tegendeel.

Deze journaliste, die als correspondente voor het Financieele Dagblad werkte, is onlangs Turkije uitgezet. Deze uitzetting was de consequentie van informatieverzoeken van Nederland aan Turkije. Er werd tussen het Nederlandse OM en Turkije informatie over haar gedeeld.

Boersma had in het verleden een relatie met een voormalig lid van Al-Nusra. Deze Abdelaziz H., een Syriër, zit vast in Nederland op verdenking van terrorisme. Dat een Nederlandse justitiële instantie gegevens deelt over een Nederlandse journaliste met het land van Erdogan is bijna niet te bevatten. Terecht zijn de persstemmen in Nederland verontwaardigd over deze gang van zaken en op dit punt verdient de voormalige correspondente een solidaire steun.

Ans Boersma heeft het niet erbij laten zitten en is bezig met een publiciteitsoffensief. Onder andere op tv met een lang interview eergisteren in ‘Nieuwsuur’ en gisteren in Trouw. Zo mochten we vernemen dat Boersma ‘een olifantehuid’ heeft, heimwee heeft naar haar Turkse sportschool, ze ‘allemaal gaat terugpakken’ en de Nederlandse staat gaat aanklagen. Pittige tante, dat wel.

Sluwe intrigant

De mens Boersma is terecht boos, maar als het gaat om haar eigen falen als journaliste zwijgt ze. Vanaf het moment dat ze in 2013 verliefd werd op de man die nu door Nederland van terrorisme wordt verdacht, lijkt haar journalistieke immuniteit door de vlinders in haar buik te zijn vernietigd. Dus vanaf het moment dat in een bus ‘heel toevallig’ Abdelaziz H. naast haar kwam te zitten. De Syriër en de Hollandse vrouw met rood haar raakten, zeker ook toevallig, aan de praat. De relatie die hieruit voortvloeide was ook bijzonder: een westerse journaliste en een politieke dissident met, naar eigen zeggen, een verleden van opsluiting en marteling.

Een explosieve combinatie die de journaliste had moeten dwingen tot verder onderzoek. Maar journaliste Boersma stak haar hoofd in het zand en stelde zich tevreden met de mededeling van haar liefje dat hij “geen bloed aan zijn handen heeft en geen mensenrechtenschendingen heeft gepleegd”. En ze geloofde hem... op zijn blauwe ogen.

Hier doemt het cliché op van de verblinde verliefde vrouw die door de sluwe intrigant wordt gemanipuleerd. Helemaal geen olifantehuid dus, maar als journaliste een zwak afweersysteem. Daarna volgde een opmerkelijke serie uitglijders die tot een verdenking van valsheid in geschrifte leidt en ontslag bij het Financieele Dagblad. Misschien is Ans Boersma een erg leuk mens, maar misschien ook hartstikke ongeschikt voor ons beroep.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.

Lees ook:

Ans Boersma: ‘Ik pak ze allemaal terug’

Van journalist werd ze van de ene op de andere dag verdachte in een terrorismezaak. Dat overkwam Ans Boersma, tot voor kort Turkije-correspondent van het Financieele Dagblad. Aan Trouw doet ze haar relaas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden