Column

De mening van Nederlanders in de schijndemocratie

Rob Schouten Beeld Maartje Geels

Soms wou ik dat de overheid nog gewoon over ons gesteld was en niet kwam vragen en peilen wat wij er nu eigenlijk allemaal van vinden. Nee, geen dictatuur, gewoon een stel wijze en verstandige mannen, die het wikken en wegen aan zichzelf en niet aan ons overlaten. Meritocratie lijkt mij wel wat. Een volksraadpleging brengt nu eenmaal meer verschillen dan eenheid aan het licht.

Neem bijvoorbeeld de zomer- wintertijddiscussie van de laatste weken. Van mij mag het overigens bij het oude blijven; zonder morren stond ik afgelopen zondagochtend op bij meer licht dan een ochtend daarvoor. Maar goed, Europa wil af van het verzetten van de klok, dus gaan we waarschijnlijk een langdurige zomer- of wintertijd tegemoet.

Ben benieuwd hoe het Marokko de komende tijd vergaat waar de regering gewoon zonder ruggespraak heeft besloten dat het voortaan zomertijd gaat worden. Stort de economie daar nu in of bloeit ze juist op, neemt het aantal zieken en doden toe of af? Hoe dan ook, er hebben ons tot nu toe geen berichten over relletjes van ontevreden wintertijd-zeloten in Rabat of Marrakech bereikt.

Zwarte Piet-discussie

Gaat het bij ons ook in vrede of krijgen we een soort nieuwe Zwarte Piet-discussie? Zou me gezien onze recentelijk ontdekte twistzieke aard niet eens verbazen. De zwakkeren tegen de sterken bijvoorbeeld. Want wintertijd is beter voor je gezondheid, zeggen ze, voor je wakkere ochtendhouding, voor je metabolisme, voor van alles. Nee, zeggen de sportievelingen en hulken onder ons, hoe langer licht hoe langer je kunt sporten en het scheelt ook nog eens danig in de kosten van de veldverlichting.

Of kinderen versus hun ouders, want kinderen willen graag bij daglicht naar school, terwijl ouders graag in het avondzonnetje willen uitbuiken. Of de koningen van het Oosten, Twente en de Achterhoek bijvoorbeeld, tegen die van het Westen, de Randstad want daar is het toch al langer licht dan richting steppen en toendra’s.

Een sterrenkundige op tv wist zelfs te vertellen dat we helemaal niet moeten zeuren want heel Nederland zit al in het langerlichtste deeltje van onze tijdzone, eigenlijk zouden we de Engelse tijd moeten hebben, vond-ie. En zo kwaakt de hele vijver over het geval.

Flitspeiling

De Nederlandse regering intussen doet geen referenda meer maar wil voor de gelegenheid wel een flitspeiling houden. ‘Het kabinet vindt het belangrijk om de mening van Nederlanders mee te nemen in de besluitvorming’, fluistert de overheid braaf. De mening van Nederlanders (bedoeld is natuurlijk ‘de meningen’, meervoud, veelvoud zelfs), tjonge, waar komt die opeens vandaan? Die werd niet gevraagd inzake de dividendbelasting of het overeind houden van krakkemikkige ziekenhuizen.

Maar zomer- of wintertijd vinden ze natuurlijk zo’n soft onderwerp waar misschien wel licht gekrakeel, maar geen opstand over zal ontstaan. En omdat valt te voorzien dat iedereen er toch weer anders over denkt, kan men met een schoon geweten zelf de beslissing nemen. Schijndemocratie heet dat. Een bijzonder populaire bestuursvorm.

Eerdere columns van Rob Schouten leest u op trouw.nl/robschouten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden