null Beeld

Lezersreacties

De massa staat achter extremisten? Dat denken journalisten alleen maar

Redactie Trouw

Organen

Ook ik sta geregistreerd als iemand die geen bezwaar heeft na zijn dood organen af te staan (Trouw, 11 januari). Wel heb ik protest aangetekend tegen deze staatsbemoeienis: voor mij was het ja noch nee. Dat kon niet. Een club die ervoor ijvert zoveel mogelijk toezeggingen voor orgaandonatie te krijgen, mag van mij door de overheid rijkelijk gesubsidieerd worden. Maar het is niet aan de staat je deze vraag voor te leggen. Ik ben een kind van God, ook al ben ik atheïst. En niet van de staat.

Fokke van der Heide, Zwolle

Hospita

Amsterdam wil de hospita terug (Trouw, 13 februari): minder drempels voor verhuurders, maar ‘de rechten van huurders moeten geborgd blijven’. Dat is de crux: na de eerste negen maanden is de huurder beschermd en krijg je de student er niet meer uit zonder de kantonrechter. Terwijl de student per maand kan opzeggen. Wij verhuurden jarenlang een kamer aan studenten maar bieden die nu aan via Airbnb. Wij pleiten niet voor rechteloosheid van de kamerbewoner, wel ervoor dat de opzegtermijn voor de verhuurder drie of vier maanden wordt. Dan komt de hospita echt terug.

Rein Bres, Delft

Vermeer

Ik ben het eens met de lof van Trouw voor de Vermeertentoonstelling, maar oneens met de conclusie ‘Vermeer is een lichtpuntje in tijd van crisis’ (Opinie, 11 februari). Die zin in het hoofdredactioneel commentaar gaat eraan voorbij dat veel mensen de dertig euro toegang niet kunnen betalen, vanwege de crisis.

Anjo Brombacher, Barsingerhorn

Massa-ontslag

De kop ‘Golf van massaontslagen blijft grote techbedrijven overspoelen’ (Economie, 11 februari) suggereert dat deze bedrijven slachtoffer zijn van een soort weersverschijnsel en van overmacht. Maar de bedrijven ontslaan zelf personeel.

Bert Prang, Leiderdorp

Massa-mening

In het artikel ‘Cancelcultuur en wokisme zijn ook een rechts probleem’ (Opinie, 11 februari) wordt gesteld dat de morele extremisten geruggensteund worden door de instemmende massa. Maar dat stempel wordt op de massa gedrukt door de media die zich, in tegenstelling tot die massa, gek laten maken door de mening van enkele tientallen. Het zou beter zijn als media de massa serieus nemen en deze vreemde enkelingen geen podium geven.

Leo Oprel, Aalsmeer

Tijdgeest

Ik heb voor onze kerk een kleine winkel met ongeveer elfhonderd tweedehandsboeken op internet. Er staan dit weekeinde vier boeken in bestelling: Aantekeningen uit het ondergrondse van Dostojevski, De zaak 40-61 (het verslag van Harry Mulisch van het proces tegen Eichmann), De muren vielen om van Henriette Roosenburg die als spion gevangen werd genomen door de nazi’s en de Berlijnse trilogie van Philip Kerr over de Duitse politieman Bernie Gunther rond de oorlogstijd. Worden we bang, of denk ik te kort door de bocht?

Kees van Vliet, Vinkeveen

Vinyl

Volgens onderzoeker Steffen Lepa (Wetenschap, 11 februari) hebben liefhebbers van vinyl niet alleen auditieve motieven maar wordt een langspeelplaat ook als een uniek artefact ervaren. Daarvoor moet de nodige moeite worden gedaan hetgeen de beoordeling van de geluidskwaliteit positief beïnvloedt. Hieraan kan nog worden toegevoegd dat met name een ‘tik’ die lp volstrekt uniek maakt. Vanwege die tik is er niemand anders die ‘diezelfde’ lp bezit. De eigenaar is de enige die weet wanneer die tik komt. Zoiets geldt ook voor de hoes. Platenhoezen hebben een uitstraling die ver uitstijgt boven die van een cd-doosje. Streamen doet het helemaal zonder. Een platenverzameling is ook een hoezenverzameling die met herinneringen en liefde wordt gekoesterd.

Jaap de Kleijn, Den Haag

Vinyl (2)

Met de conclusie dat een lp niet beter klinkt (anders dan gedacht), ben ik het eens. In het kader bij dit verhaal staat dat er geen kwaliteitsverschil te horen is tussen een installatie van 1000 of 10.000 euro. Maar iedereen hoort het verschil tussen een kleine speaker met goedkope onderdelen of een grote duurdere met bijvoorbeeld zwaardere magneten.

Jan Cremers, Geleen

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden