Framing

De manier waarop westerse leiders een fijne ramadan wensen

Ter afsluiting van de vastenmaand ramadan spreken moslims het feestgebed uit in de Mevlana moskee. De afsluiting wordt gevierd met het suikerfeest. Beeld ANP

Veel westerse leiders wensen hun islamitische landgenoten een goede ramadan toe. Hoe wordt die wens geframed in samenlevingen met vaak anti-islamitische sentimenten?

Een. Je kunt je beperken tot ‘fijne ramadan’. Heel uitgesproken is dat niet, maar goed, je zegt tenminste iets.

Twee. Veel leiders benadrukken de bijdrage van moslims aan hun samenlevingen - aan de economie, aan zorg voor minderbedeelden, aan het openbaar bestuur. Tonen zo respect voor moslims, door hun maatschappelijke inzet te prijzen. Maar toch: vergelijk het eens met een kerstboodschap. Je kunt je toch niet voorstellen dat diezelfde leiders ons een goede Kerst toewensen en vervolgens uitweiden over de bijdrage van protestanten en katholieken aan de samenleving? Daar gaat het bij Kerst niet om, denken we dan.

Drie. De Canadese premier Justin Trudeau verwoordt het anders. De ramadan leert je te zien en te waarderen wat je hebt ontvangen. Jouw noden ondergeschikt te maken aan die van anderen. Iets terug te geven aan anderen. De wereld een plaats voor iedereen te maken.

Wat valt op? Trudeau verwoordt de essentie van de ramadan. Zoals dat ook in kerstboodschappen gebeurt. Onze leiders wensen ons een goede Kerst omdat het Kerst is, dat over vrede en verzoening gaat. Trudeau wenst moslims een goede ramadan omdat het ramadan is - die over dankbaarheid gaat. Toont respect voor moslims, niet vanwege hun maatschappelijk inzet, maar door te verwoorden waar het hun ten diepste om gaat.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van politici. Lees hier eerdere artikelen. 

Lees ook: We zijn begunstigden, werknemers, lijfeigenen én klanten van Facebook

Hoe verhouden wij ons tot Facebook, het internet-smoelenboek met 2 miljard deelnemers? Daarover bestaan verschillende frames.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden