null Beeld
Beeld

CommentaarDrugs

De maatschappelijke impact van het Nederlandse drugsbeleid is enorm

Redactie

Het is een begrip onder jongeren: het meerdaagse Sziget-festival, ieder jaar op een eiland midden in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De editie van dit jaar was weer een succes, maar niet voor iedereen. Zo heeft de Hongaarse politie twee Nederlandse jongemannen aangehouden, op verdenking van drugshandel.

Als je de berichten van de Hongaarse politie mag geloven, gingen ze daarbij ook nogal naïef te werk. Open en bloot vanuit hun tentje, met prijslijsten op flyers en een enorme handelsvoorraad in de kofferbak van hun auto. Het is het duo kennelijk ontgaan dat het liberale Nederlandse drugsbeleid heel anders in elkaar steekt dan dat van Hongarije.

De aanhouding in Hongarije staat niet op zich. Een paar weken geleden werd op een Belgisch popfestival een Nederlandse aangehouden, met ruim honderd xtc–pillen, twintig gram cocaïne en nog wat andere drugs. Er lijkt dus wel wat te zeggen voor de conclusie van minister Grapperhaus (justitie) dat drugs normaal zijn op festivals.

Maar de oplossing die hij suggereert, minder festivals, getuigt van een behoorlijke portie naïviteit. Drugs zijn niet alleen gewoon op festivals, maar ook daarbuiten. In het gehele uitgaansleven bijvoorbeeld. Met dank aan het Nederlandse drugsbeleid, waarvan gedogen het sleutelwoord is. Een beleid dat kennelijk bij velen het gevoel voedde dat drugs in wezen onschuldig zijn. Dat een pilletje eigenlijk heel gewoon is, net als een stevige joint. Sterker nog: dat drugs er bij horen.

Geen vanzelfsprekendheid

Natuurlijk heeft het Nederlandse drugsbeleid zo zijn voordelen gehad. Het is niet voor niets door veel landen overgenomen. Maar de gehoopte voordelen van destijds, bijvoorbeeld het terugdringen van de criminaliteit, zijn al lang achterhaald. De realiteit is dat de huidige drugshandel in handen is van keiharde criminelen. Zij deinzen niet terug voor moord, ondermijnen de rechtsstaat, bedreigen openbaar bestuurders en journalisten. En drugsafval wordt in de natuur gedumpt. Voor gebruikers is drugsverslaving ook een probleem.

Gedogen leidde daarnaast tot een onduidelijke juridische praktijk, over wat nu wel of niet is toegestaan. Of waar en wanneer. Het bezit van één xtc-pil of vijf gram softdrugs per persoon is nu geen reden voor strafvervolging. Maar op het Amsterdam Dance Festival, bijvoorbeeld, worden vijf xtc-pillen per persoon gedoogd. Hoeveelheden die elders weer een boete of dagvaarding kunnen opleveren.

Er moet kortom een einde komen aan alle naïviteit. Het besef moet groeien dat de maatschappelijke impact van het Nederlands drugsbeleid enorm is. En dat het gedoogbeleid in het buitenland zeker geen vanzelfsprekendheid is.

Het commentaar is de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

Met het Hongaarse drugsbeleid valt niet te spotten, ook niet op Sziget

Hongarije kent een streng antidrugsbeleid. Dat kan twee jonge Nederlanders, die gearresteerd zijn op het bekende Szigetfestival, duur komen te staan.

Eén pilletje mag, maar ook hier staan lange gevangenisstraffen op bezit van zulke hoeveelheden harddrugs

Zorgt ons drugsbeleid ervoor dat jongeren de consequenties in het buitenland onderschatten? Op verschillende drugsfora online wisselen festivalgangers tips uit hoe ze pillen en poeders in de trein of bus kunnen meenemen zonder in de problemen te komen. Maar ze waarschuwen elkaar ook: is het riskeren van lange celstraffen die paar uurtjes lol wel waard?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden