ColumnIlyaz Nasrullah
De maanfoto’s van Samsung blijken te mooi om waar te zijn
“Geluk zit in het moment vlak voor de gedachte om een foto te nemen.” Deze uitspraak van schrijver Tara June Winch zong op zaterdagavond door mijn hoofd. Ik volgde toen de discussie die online was losgebarsten over de zogenaamde Space Zoom-functie die beschikbaar is op de duurste smartphones van Samsung. Hiermee kan je prachtige foto’s van de maan maken waarop het maanlandschap in vol detail te zien is, bijna alsof er een telescoop gebruikt is.
Maar wat blijkt, Space Zoom is bedrog. Het verlangen om een foto van de maan te maken begrijp ik goed. Dat moment waarop je de volle maan aan een heldere hemel tot je neemt en met bewondering vervuld begint te raken – zo’n moment waar Winch het over heeft – wil je vastleggen en met anderen delen. Maar als je dat vastleggen met een smartphone probeert te doen, dan is teleurstelling gegarandeerd. De lenzen van smartphonecamera’s zijn hier niet geschikt voor, en veel beter dan een wazige witte vlek op een donkere achtergrond krijg je de foto daarom niet.
Behalve dus als je Space Zoom gebruikt. De maanfoto’s die daarmee geproduceerd worden zijn zo onwaarschijnlijk goed, dat er al sinds de introductie van Space Zoom openlijke twijfels zijn of Samsung de boel niet bedondert.
Bedrog aan het (maan)licht gebracht
Een gebruiker op internetforum Reddit voerde afgelopen weekend een simpel experiment uit om het bedrog aan het (maan)licht te brengen. De gebruiker had een detailrijke, hogeresolutiefoto van de maan gedownload en op twee manieren bewerkt. De foto werd tot een veel kleiner formaat teruggebracht en op de verkleinde foto werd een Gaussian Blur toegepast, een filter dat het visuele effect heeft van (meerdere lagen) overtrekpapier op een foto leggen. De maan ziet er op deze bewerkte foto wazig uit en het maanlandschap is er vrijwel niet zichtbaar op.
De Reddit-gebruiker gaf deze wazige foto daarna in volledig scherm weer op een computerbeeldscherm, deed het licht in de kamer uit en maakte daarna met Space Zoom een foto van het scherm. Het resultaat was een onmogelijke goede foto van een maan met allerlei details van het maanlandschap; details die de camera niet gezien kan hebben om de simpele reden dat ze gewoon niet op het beeldscherm aanwezig waren. ‘Space’ Zoom is dus niets meer dan een truc.
Een natuurkundige onmogelijkheid
De truc maakt (uiteraard) gebruik van kunstmatige ‘intelligentie’ (AI). Dat klinkt veel ingewikkelder dan het is. Ik garandeer dat het als volgt werkt: Samsung heeft met behulp van hogeresolutiefoto’s een model van de maan gemaakt. Zodra Space Zoom de maan denkt te detecteren, zoekt het naar oriëntatiepunten in het beeld (bijvoorbeeld de ‘zeeën’ op de maan) en plakt het met de juiste oriëntatie het eigen model van de maan in het beeld.
Dat Space Zoom geen telescoop maakt van een smartphonecamera is geen verrassing, dat is namelijk een natuurkundige onmogelijkheid. Wat me wel verbaasde is dat een grote groep mensen zelfs na het overduidelijke bewijs van de Reddit-gebruiker blijft beweren dat Space Zoom ‘echt’ is.
Zijn deze mensen misschien bang een van hun geluksmomenten te verliezen door toe te geven dat ze bedrogen worden? In dat geval heb ik een advies voor ze. Mooie foto’s van de maan kan je downloaden, maar dat ene moment nooit meer. Dus de volgende keer dat je de maan ziet, kijk dan gewoon. En blijf kijken.
Ilyaz Nasrullah is consulent digitale strategie. Hij schrijft om de week een column voor Trouw. Lees ze hier terug.