Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De loopgraven in Washington zijn iets verlegd, maar nog steeds intact

Opinie

Trouw

De Amerikaanse president Donald Trump verlaat de persconferentie in het Witte Huis in Washington. © EPA
Commentaar

Een patstelling dreigt eens te meer in de Amerikaanse politiek, nu de Democraten een meerderheid hebben gekregen in het Huis van Afgevaardigden en de Republikeinen hun positie in de Senaat hebben versterkt. 

De verkiezingen halverwege de eerste ambtstermijn van president Donald Trump laten daarmee opnieuw zien dat de Amerikanen tot op het bot verdeeld zijn.

Lees verder na de advertentie

Voor de Democraten is hun winst in het Huis van grote betekenis. Zij kunnen wetgeving tegenhouden, krijgen greep op de begroting en kunnen via een leidende rol in allerlei commissies ook Trump zelf onder steeds grotere druk zetten - ook door het initiëren van onderzoek naar mogelijke misdragingen door hem. 

Nuances zijn er zeker, maar in grote lijnen tekent zich wel opnieuw het schisma in de VS af tussen plat­te­lands­ge­bie­den en de steden

Maar doordat de Senaat in Republikeinse handen blijft, kunnen ze hun wil niet volledig opleggen. Bovendien hebben ze in sommige Amerikaanse staten niet de belangrijke gouverneursposities weten te veroveren waarop ze hoopten.

Maar ook voor de Republikeinen is het glas slechts halfvol. De weerstand tegen Trump heeft zich niet vertaald in een brede nederlaag, maar ze verliezen controle over het Congres en zien de Democraten wel naderbij komen, soms in staten waar hun positie onaantastbaar leek. En dat in een economisch klimaat dat heel gunstig is voor hen, en met een president die zijn volle gewicht achter Republikeinse kandidaten heeft gegooid.

Buiten het Huis om

Nuances zijn er zeker, maar in grote lijnen tekent zich wel opnieuw het schisma in de VS af tussen plattelandsgebieden (in meerderheid pro-Trump) en mensen in steden en suburbs (veelal anti-Trump). Er zal grote politieke wil nodig zijn van beide partijen om in die context, en in een verdeeld Congres, tot gezamenlijk beleid te komen dat ten goede komt aan de Amerikaanse bevolking als geheel. Gezamenlijke thema's zijn er zeker, zoals de breed gevoelde noodzaak om te investeren in infrastructuur en om de kosten voor gezondheidszorg in de hand te houden. Maar thema's waarop diepe verdeeldheid heerst zijn er nog veel meer: wel of niet inperken van wapenbezit, muren tegen immigratie, belastingverlaging voor de rijken, een substantieel minimumloon, enzovoort.

Trump zelf is zeker niet tandeloos, hij kan veel beleid bepalen buiten het Huis om. En de Republikeinen zullen hem ondanks zijn soms bizarre gedrag met deze verkiezingsuitslag niet snel laten vallen. Maar Trump zal zich wel geconfronteerd zien met meer onderzoeken naar zijn (vroegere) handel en wandel, en politieke blokkades zien waar Democraten dat mogelijk achten. De loopgraven zijn daarmee iets verlegd, maar nog steeds intact. Er is dan ook helaas weinig reden te verwachten dat in de tweede helft van Trumps termijn de patstelling in Washington eindelijk wordt doorbroken.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren.

Deel dit artikel

Nuances zijn er zeker, maar in grote lijnen tekent zich wel opnieuw het schisma in de VS af tussen plat­te­lands­ge­bie­den en de steden