Het antwoordMonic Slingerland

De lezer vreest polarisatie nog meer dan hogere besmettingscijfers

null Beeld

Wat is erger: meer besmettingen of een tweedeling door 2G-beleid? De lezers neigen naar het laatste.

Groter risico

Waar aan het begin van de pandemie haast geboden was om maatregelen te treffen, is nu wijsheid geboden niet overhaast wetten te maken die nog meer verdeeldheid veroorzaken. Ik pleit er als gevaccineerde niet voor mij mogelijk meer privileges te verschaffen in het publieke domein of op de werkvloer. Ik vraag mij af of dat wezenlijk bijdraagt aan het reduceren van de besmettingscijfers. Zolang deze vraag niet beantwoord is, pleit ik voor ‘eigen-wijsheid’ en verdraagzaamheid, en houd ik me aan de basismaatregelen.

Cobien Haasjes Zwolle

Hoezo tweedeling?

Wat een bijzonder volkje zijn wij Nederlanders. In Portugal is de vaccinatiegraad 98 procent. Hoezo tweedeling van de maatschappij? Voer voor sociologen, psychologen en vooral kijken naar onszelf en onze solidariteit.

Piet van Rijn Eindhoven

Verziekt

Met nog een jarenlange pandemie voor de boeg, kies ik voor hoge besmettingscijfers. Want tweedeling is een nog veel groter risico. Als er een soort van oorlog ontstaat tussen mensen vanwege het coronabeleid, verziekt dat gezinnen en relaties. Polarisatie is ook een vorm van pandemie. Liever zachte drang, en informeren en stimuleren van groepen die met vaccinatie achterblijven.

Dikkie van Wijk Gameren

Consequentie

Het woord tweedeling staat mij tegen. Als mensen ervoor kiezen zich niet te laten vaccineren, moeten ze ook de consequenties dragen: uitsluiting van bepaalde evenementen. Die zogenaamde tweedeling hebben ze aan zichzelf te danken. Laat je inenten en beperk de besmettingen.

Gerard van der Veen Groningen

3G

Tweedeling of meer besmettingen: beide opties zijn schadelijk. Laat het bij 3G, dan is er geen absolute noodzaak je te laten vaccineren. Het lijkt er nu op dat de hakken in het zand zetten nieuwe saamhorigheid geeft. Als dat doorbroken wordt, gaat hopelijk elk individu weer zelf nadenken en beslissen.

Suzanne van der Kooij Den Hoorn

Ontwrichtend

De tweedeling zal op den duur ontwrichtend werken. Nu al mag je als ongevaccineerde niet meer met je kind naar zwemles of andere sport. De pandemie zal zich herhalen of er komt iets vergelijkbaars. Als ongevaccineerden jarenlang worden uitgesloten, vormen ze een parallelle maatschappij. En willen we dat?

Maria Verweij Apeldoorn

Filosofie

Zolang corona blijft woeden, blijft de tweedeling. Wat men in Oostenrijk doet, ongevaccineerden dwingen, is goed. Ik heb het gezien in Frankrijk toen de Passe Sanitaire werd ingevoerd. Ineens lieten miljoenen zich alsnog vaccineren. Tweedeling lijkt met corona te maken te hebben, maar in Engeland en Amerika zien we dat een deel van de mensen niet kan begrijpen dat vrijheid zijn beperkingen heeft. Begin vroeg met filosofielessen op school, zodat zelfstandig nadenken en redelijke discussies gemeengoed worden.

Sytze Dam Forgès (Frankrijk)

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden