Opinie

De leefbaarheid van het landschap is met natuur, rust en stilte meer gediend dan met bebouwing

Beeld anp

Met zijn pleidooi om de schaarse lege gebieden van Nederland vooral met rust te laten en niet te bebouwen, neemt lezer Jacob Carrière uit Haarlem fel stelling tegen Hans Redeker. Die brak eerder in Trouw (31 januari) juist een lans voor een gelijkmatiger spreiding van wonen en werken om de Randstad te ontzien en de leefbaarheid in bijvoorbeeld Oost-Groningen te vergroten.

Graag wil ik het tegenovergestelde bepleiten: houd wonen en werken geconcentreerd in de Randstad. Daarmee wordt voorkomen dat nu nog relatief lege gebieden vol raken met bebouwing, verkeer en lawaai. Ik maak lange afstandswandelingen dwars door Nederland en telkens schrik ik wat de zogenoemde 'gebundelde deconcentratie' van wonen en werken, zoals deze in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw heeft plaatsgevonden, met ons landschap heeft gedaan.

Vergelijk maar eens een kaart van Nederland uit 1960 met een van nu. Vooral kleine kernen als Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Haarlemmermeer, Almere hebben de bevolkingsgroei opgevangen, niet de grote steden. Gevolg: aantasting en versnippering van de open ruimte, gigantische verkeersstromen die de tussenliggende gebieden aantasten en vervuilen, ontwikkeling van bedrijfsterreinen langs autowegen, enzovoort. Je kunt rustig zeggen dat het Groene Hart ten westen van de lijn Amsterdam-Rotterdam niet meer bestaat. Ook van de Betuwe tussen Arnhem en Nijmegen is niet veel over. De groene ruimte tussen Utrecht en de Lek is opgeofferd aan Houten, Nieuwegein en IJsselstein. Verhuizing van nog meer mensen en bedrijven naar Oost-Groningen, Twente, West-Brabant en Noord- en Midden-Limburg zou het einde betekenen van nu nog relatief open en rustige streken.`

Verdichting

Dat concentratie van wonen en werken in de Randstad ten koste zou gaan van de groene ruimte bij de grote steden, zoals Redeker beweert, is maar zeer de vraag. Verdichting binnen de bebouwde kom, herinrichting van oude bedrijfsterreinen en dergelijke maatregelen kunnen nog veel behoefte aan bebouwing oplossen. Bovendien kan dan gebruik worden gemaakt van reeds bestaande voorzieningen zoals openbaar vervoer, onderwijs en gezondheidszorg.

Spreiding van wonen en werken gaat uit van de veronderstelling dat waar geen huizen of bedrijven staan, er ruimte is voor bebouwing. Deze gebieden hebben echter vaak al andere bestemmingen, bijvoorbeeld natuur, rust en stilte. De leefbaarheid van het landschap is met deze kwaliteiten meer gediend dan met bebouwing. Kortom: laat vrij van bebouwing wat nu nog onbebouwd is.

Lees ook:

De Randstad is vol, dus laten we ons verspreiden over het land

In het kleine Nederland, waar we nu eenmaal met ruim 17 miljoen inwoners zijn, kunnen we eigenlijk het beste meer verspreid over het land wonen en werken. Hans Redeker, lezer te Haarlem, geeft een aantal suggesties voor gebieden waar extra woningen kunnen worden gebouwd en bedrijven zich kunnen vestigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden