opinie

De kritiek op Hongarije is onterecht

Aanhangers van Orbáns Fidesz-partij tijdens een bijeenkomst in Szekesfehervar kort voor de verkiezingen in april. Beeld Getty Images

Hongarije wordt in West-Europa zwaar bekritiseerd. Dat wijst op gebrek aan kennis van het land, betoogt de Hongaarse ambassadeur in Nederland  András Kocsis.

Met grote belangstelling las ik de opiniestukken over Hongarije in Trouw van 3 en 12 oktober. De heren Van Houwelingen, Dekker en Kismihók nemen een tegenovergesteld standpunt in. De twee eerstgenoemden beweren dat de Hongaarse bevolking niet progressief genoeg is, wat weerspiegeld wordt in de acties van de regering, en de laatstgenoemde vindt dat het Hongaarse volk slachtoffer is van zijn autocratische regering. Ik ben het met geen van deze standpunten eens en leg graag uit waarom.

Laat ik beginnen met de kritiek op de Hongaarse verkiezingen. In april behaalde de huidige regeringscoalitie, met een half miljoen meer stemmen dan vier jaar geleden, voor de derde keer op rij een tweederde meerderheid in het parlement. Ondanks het feit dat de Hongaarse kiezer een zeer duidelijk signaal heeft afgegeven, wordt mijn land beschuldigd van het manipuleren van het electorale proces door het herindelen van kiesdistricten. Dit is volstrekt onjuist.

In 2005, toen Viktor Orbán nog niet regeerde, kwam het Hongaarse constitutionele hof met richtlijnen voor de herindeling van de kiesdistricten. Deze richtlijnen werden door de regering-Orbán geïmplementeerd. Zoals het hof destijds voorschreef, telt ieder district nu een vergelijkbaar aantal kiezers.

De heer Kismihók insinueert dat Orbáns partij Fidesz met een overweldigende meerderheid won op het platteland, omdat ouderen en minderbedeelden onwetend zijn en geen alternatief kennen. Dit is beledigend. Ik kom zelf van het platteland en weet dat dit niet waar is. Tijdens de verkiezingscampagne heb ik persoonlijk ervaren dat er veel kranten, websites en tv-stations in het land kritisch zijn op de overheid. Het is blijkbaar lastig te begrijpen dat Orbáns beleid in Hongarije op veel steun kan rekenen.

Migratiepolitiek

De heren Van Houwelingen en Dekker menen dat Hongarije steeds verder verwijderd raakt van Europese waarden en noemen migratie hierbij als voorbeeld. Ik snap niet waarom anderen in Europa ons continu de les lezen over waarden, terwijl zij migranten verwelkomen die hun waarden niet delen.

We zien in landen waarin een groot deel van de bevolking een migratieachtergrond heeft multiculturalisme falen. Er ontstaan parallelle samenlevingen die onder andere leiden tot ernstige veiligheidsproblemen. Kijk maar naar het aantal terugkerende Syriëgangers of geradicaliseerde extremisten in Nederland. Om deze redenen heeft Hongarije de herverdeling van migranten vanaf het begin afgewezen. En migratie is bovendien een bevoegdheid van de EU-lidstaten zelf, wij hebben anderen daarom nooit verteld hoe zij met migratie om moeten gaan.

Het beeld dat er bestaat over de positie van Hongarije tegenover Europa is niet volledig. Wij zijn het met de Nederlandse regering eens over het subsidiariteitsbeginsel ‘nationaal waar mogelijk, Europees waar nodig’ en willen dus niet méér Europa. Ook vinden we dat de ernstige systematische tekortkomingen in de werking van de Europese instellingen moeten worden verholpen, maar onze toewijding aan Europa is onwrikbaar. Zowel de regering als de bevolking steunt het Hongaarse EU-lidmaatschap.

West-Europese media en politici die de regering-Orbán graag als dictatuur bestempelen, hebben over het algemeen het geluk gehad niet in een dictatuur te hebben geleefd. Hun uitspraken getuigen van onwetendheid en zijn beledigend voor de miljoenen slachtoffers van dictaturen. De komende dagen vieren Hongaren het jubileum van de opstand van 1956 tegen de Sovjet-Unie. In de geest van deze herdenking moedig ik Van Houwelingen en Dekker aan met mensen te spreken die echt hebben geleden onder dictatoriale regimes.

Lees ook:

Een politieke dreun voor Hongarije

Het Europarlement stemt voor een strafprocedure. De uitslag is een grote overwinning voor GroenLinks-politica Judith Sargentini.

Draai de Europese geldkraan dicht, misschien luistert Orbán dan

Om premier Orbán en de zijnen pijn te doen, is zwaarder geschut nodig: zet EU-subsidies stop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden