null Beeld

Lezersreacties

De kringloop is geen plek om witwassen te bestrijden

Redactie Trouw

Zij waren juist de uitzondering, samen met de tweeling uit Azerbeidzjan

Wat een negatief stuk over Mia Nicolai en Dion Cooper (Trouw, 11 mei). Zij waren juist de uitzondering, samen met de tweeling uit Azerbeidzjan. Die brachten ook een gezongen liedje zonder idioot geschreeuw en gespring. De inzendingen van Kroatië, Zweden en Finland hadden weinig te maken met zingen. Wanneer wordt het weer een songfestival waarbij het om het zingen gaat?

Jan Timmer Hardenberg

Belangrijker is de vraag naar de kwaliteit van de show

Dat radio-dj Daniël Dekker zijn pijlen op de kwaliteit van het optreden van Nicolai en Cooper richt is misschien terecht, maar belangrijker is de vraag naar de kwaliteit van de show. Ik ben het eens met Sylvain Ephimenco, die dit songfestival op dezelfde dag de hoogmis van de Europese muziekdecadentie noemt.

Wim Wijnen Zoetermeer

Dat komt bovenop al het werk wat ze al doen

Minister Dilan Yeşilgöz wil dat vrijwilligers in de kringloop ook fraude gaan bestrijden en bijvoorbeeld serienummers van spullen administreren. Dat komt bovenop al het werk wat ze al doen. Maar de kringloopwinkel is een plek waar mensen graag rondsnuffelen. Ik denk dat er andere plaatsen zijn waar gehandhaafd moet worden om witwassen en heling tegen te gaan.

Jannie Groeneveld Sint Jansklooster

Je raakt er sneller aan gewend dan verwacht

Het einde van de eigen auto komt in zicht, schrijft Luc Meuwese (Opinie, 12 mei). Je raakt er sneller aan gewend dan verwacht, is onze ervaring. Je vervuilt minder, beweegt meer, leest meer, je spreekt meer mensen en: je staat nooit meer in de file. Alle reden om te kiezen voor een positieve benaming: autovrij.

Beppie de Vries en Koos van Noppen Amersfoort

Maar naast strafbare feiten zien we ook ploerterig gedrag

Oud-hoogleraar Marinus van IJzendoorn (Opinie, 10 mei) zet zich in voor de academische vrijheid. Er is volgens hem op de universiteit geen plaats voor strafbare feiten, maar ook niet voor ‘niet-verifieerbare anonieme beschuldigingen’. Maar naast strafbare feiten zien we ook ploerterig gedrag (iemand in het gezicht schreeuwen), subtiele chantage (‘als je dat doet, moet ik daar bij de verlenging van je contract rekening mee houden) en willekeur (collega’s voortrekken). En er zijn ook anonieme klachten die wel verifieerbaar zijn, bijvoorbeeld doordat vele personen onafhankelijk van elkaar hetzelfde abjecte gedrag noemen. Dan kan een rector of decaan beslissen dat iemand niet op zijn taak berekend is en het pand moet verlaten.

René van der Veer Haarlem

Een menselijke projectie van door mensen onverklaarbare verschijnselen

De column van Bert Keizer over het geloof dat hij nog steeds niet begrijpt (Gezondheid & zorg, 12 mei), versterkt mijn godsbeeld als zijnde ‘een menselijke projectie van door mensen onverklaarbare verschijnselen’. Omdat, per definitie, onverklaarbare menselijke waarnemingen onverklaarbaar zijn, zal God blijven bestaan en pas verdwijnen als alle onduidelijkheden door de menselijke ratio zijn achterhaald.

Karel Pander Garyp

Dat alles dankzij de begeleiding die ik van mijn huisarts kreeg

Dat de eerste zorg voor mensen met transgender gedachten bij de huisarts en de psychische zorg zou moeten zijn (Trouw, 11 mei) is voor mij vanzelfsprekend. Ik ben in 1952 geboren en toen was dit niet aan de orde. Als vrouw produceer ik te weinig oestrogeen, met alle gevolgen van dien. Het huishouden was toen de norm voor een vrouw. Als puber was ik liever man. Ik ben mijn hele leven een buitenshuis werkende vrouw geweest. Ook als moeder met miskramen door mijn hormoonstoornis kan ik me met drie kinderen geslaagd noemen. Dat alles dankzij de begeleiding die ik in mijn pubertijd van mijn huisarts kreeg.

Cisca Dijkstra Deventer

Dank voor de positieve aandacht voor Palestina

In dezelfde krant (Trouw, 11 mei) aandacht voor het doden van de Palestijns-Amerikaanse journalist Abu Akleh door Israël en een interview met de Palestijns christelijke theoloog Munther Isaac. Dank voor de positieve aandacht voor Palestina, de Palestijnse christenen en het onrecht hen aangedaan.

Piet van Rijn Eindhoven

Misschien kan Staatsbosbeheer enkele wolven verhuizen

Het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen is nu op niveau (Trouw, 12 mei). Misschien kan Staatsbosbeheer enkele wolven verhuizen vanaf de Veluwe, om de stand op een natuurlijke manier te handhaven.

Paula Visser Malden

Ook een reactie insturen? Dat kan, in maximaal 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden