brief van de hoofdredactie

De krant ontving twee ministers in één week

Cees van der Laan Beeld Maartje Geels
Cees van der LaanBeeld Maartje Geels

Het gebeurt niet zo vaak dat Trouw twee keer in een week als gastheer mag optreden voor twee ministers, waarbij ook nog eens lezers van de krant zijn betrokken­­.

Cees van der Laan

Al jaren organiseren we samen met het Amsterdamse debatcentrum De Rode Hoed de Abel Herzberglezing. Afgelopen zondag verzorgde minister Sigrid Kaag (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) deze lezing, die we in de maandagkrant publiceerden onder de kop ‘Wees niet stil, wij zijn met velen’.

Minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs en media) gaf acte de présence op een van onze ‘Trouw in het land’-bijeenkomsten, afgelopen donderdag in het gebouw waar de krant is gevestigd, in Amsterdam. Hij was uitgenodigd in het kader van de vraag of er nog toekomst is voor de krant en andere geschreven media. U kon een verslag hierover teruglezen in de krant van gisteren onder de kop ‘Persgroeptopman hekelt gratis nieuws NOS’. Want op deze bijeenkomst was ook Christian van Thillo uitgenodigd, CEO en eigenaar van de Persgroep, waartoe ook Trouw behoort.

Aard en karakter van beide bijeenkomsten verschilden totaal van elkaar, maar er zat ook een verbindend element in, en dat waren onze lezers. Ik heb onze lezers leren kennen als zeer betrokken bij de samenleving. Vandaar dat de 450 kaarten voor de Abel Herzberglezing van Sigrid Kaag de deur uit vlogen. Haar lezing was mede vanuit haar persoonlijk perspectief (getrouwd met een Palestijnse man) zeer indrukwekkend. Vanzelfsprekend kwam de dagen daarna ook kritiek op haar toespraak, maar dat hoort erbij.

De belangstelling van onze lezers voor de toekomst van de krant was in vergelijking met de Abel Herzberg­lezing van Kaag minder, maar de ­betrokkenheid was er niet minder om. Minister Slob en Van Thillo lieten zich van een persoonlijke kant kennen, moderator Wilfred Scholten legde op een prettige wijze hun het vuur na aan de schenen.

Lezers vertelden over hun betrokkenheid bij de krant. Eén wilde nog een oude Trouw-vlag aanbieden. En ook deze keer was er een lezer die de krant al net zo lang leest als deze bestaat, 75 jaar dus.

Er werd veel gelachen, er was ­ontroering en vertrouwen dat de krant ook haar honderdjarig bestaan zal vieren.

Christian van Thillo vertelde dat toen hij eind 2009 het concern van de eerdere eigenaar Apax overnam, Trouw een oplage had van 92.000. De krant zit nu op een oplage van 110.000 en is financieel gezond. Volgend jaar komt de krant met een nieuwe site en ook met de opvolger van de digitale krant. Wat dit betreft is er sprake van een snelle ontwikkeling richting online. Steeds meer mensen lezen geheel of gedeeltelijk digitaal, hoewel veel mensen hun hand opstaken op de vraag of ze gehecht waren aan de papieren krant.

De lezing van Sigrid Kaag was van een geheel andere orde, die raakte aan de ontstaansgeschiedenis van de krant.

Het pleidooi van de minister om je uit te spreken over datgene wat onze democratie kan schaden of schuurt aan racisme of discriminatie, is in de kern ook de reden dat de krant in 1943 werd opgericht tijdens de Duitse bezetting. De oprichters van toen spraken zich uit tegen de overheersing, tegen rassenscheiding, voor het herstel van de parlementaire democratie en trouw aan de Grondwet. Het lijkt anno 2018 zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden