null Beeld
Beeld

OpinieBrief van de hoofdredactie

De krant blikt steeds weer in de achteruitkijkspiegel

Het was zo’n intro ­boven een stuk in de krant waar je ’s nachts wakker van kan liggen. “Wie op middelbare leeftijd consistent kort slaapt, heeft zo’n 30 procent meer kans om later dementie te ontwikkelen, blijkt uit onderzoek.” Dit stuk stond dinsdag in Trouw en op de site.

Daar ben ik nou lekker mee, was mijn eerste reactie. Ik ben prima tevreden met mijn vijf, doorgaans zes en maximaal zeven uur slaap per nacht, maar blijkens het onderzoek in het wetenschappelijke vakblad Nature Communications, waar het artikel van journalist Elleke Bal naar verwijst, ben ik hard op weg dement te worden. Mijn kinderen, vrienden of criticasters zullen dat zeker niet ontkennen, maar ongemerkt wroet de conclusie van zo’n artikel in je brein. Daardoor ga je nog slechter slapen en ga je dus nog sneller op weg naar de terra incognita.

Ik kan me voorstellen dat een dergelijk bericht in de krant ook voor onrust kan zorgen onder onze lezers. Terwijl het toch al tijden zijn waarin slecht wordt geslapen. Ben je bezorgd over het coronavirus? Wil je meer vrijheid om vrienden of kinderen te zien? Kan dit land nog wel geregeerd worden na deze enorme vertrouwenscrisis in de politiek als gevolg van de toeslagenaffaire? Hoe serieus moeten we de dreiging vanuit Rusland nemen?

Klacht over de media

Het zijn vragen die vrijwel dagelijks op ons afkomen en waarin media als Trouw een grote rol spelen. “Meer dan verbaasd ben ik over het commentaar van Trouw op het coronabeleid van het kabinet (Opinie 22 april)”, schrijft lezer Harmannus Euving uit Emmen in de vrijdagkrant. “Geen enkele reflectie op de rol van de media, de talkshows en actualiteitenrubrieken voorop die altijd wel iemand weten te vinden die het beter weet dan het kabinet. (...) Als het gaat over een bijdrage aan de onduidelijkheid in het coronabeleid staan bij mij de media hoog op de lijst”, aldus deze lezer.

Zijn opmerking is in breder perspectief een universele klacht over de rol van de media in het ­algemeen. Een antwoord daarop is niet eenduidig te geven. Er worden boeken over volgeschreven en wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Wat het in deze tijden nog ingewikkelder maakt zijn de sociale media, waardoor Jan en alleman zijn of haar mening ook nog eens aan de wereld kwijt kan.

Vanzelfsprekend worden er fouten gemaakt, ook door Trouw. Op deze plek heb ik vaker betoogd dat zelfreflectie en openstaan voor kritiek belangrijke onderdelen vormen van inzicht in je eigen rol en daarmee je verantwoordelijkheid voor het geheel. Daar hoort bij – heel simpel – dat je kritiek plaatst van lezers op onze journalistieke werkwijze.

Dagelijkse evaluatie

Als redactie moet je tunnelvisie voorkomen. Over onze journalistieke aanpak van de corona­crisis organiseerden we een tijdje terug een gesprek tussen enkele kritische lezers en leden van ons ‘coronateam’. Ook tijdens de dagelijkse evaluatie op de krant worden regelmatig harde noten gekraakt over de insteek of inhoud van een verhaal. De gesprekken met chefs en redactieraad – onze personeelsvertegenwoordiging – gaan regelmatig over de koers en inhoud van de krant. Bovendien laat ook onze onafhankelijke ombudsman zich niet onbetuigd.

Is dit een antwoord op de klacht van meneer Euving uit Emmen?

Deels.

Wie ons volgt weet zich in ieder geval verzekerd dat we steeds in onze achteruitkijkspiegels kijken. Een goede nachtrust toegewenst.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden