FramingBrexit
De kracht van oneliners in de brexitdiscussie
In Groot-Brittannië strijden de Conservatieven, Labour en de Liberalen om de stem van de kiezer. Boris Johnson en zijn Conservatieven voeren campagne met ‘Get Brexit Done’. Wat is de kracht van deze oneliner?
Een. De slogan is aantrekkelijk voor voorstanders van brexit. De boodschap is kort, duidelijk en krachtig: we stappen uit de EU. Punt.
Twee. Er is een bekende wetmatigheid: wie door een lang en slopend proces is gegaan, wil daar vanaf, ongeacht je inhoudelijke opvattingen. ‘Get Brexit Done’ sluit bij dat gevoel aan. Het brexitgedoe móet stoppen. ‘De bladzijde moet worden omgeslagen.’ ‘De pleister moet er nu af worden getrokken.’ ‘We moeten het slopende proces achter ons laten.’
Drie. Johnson is duidelijk en daarmee wordt ieder genuanceerd standpunt onduidelijk. Vooral dat van Labour – dat lijkt te leiden tot weer een proces van eindeloos bijstellen, uitstellen en misschien wel afstellen van de brexitdeal.
De Liberalen zijn ook duidelijk. ‘Stop Brexit’ is hun slogan. Dat betekent ook einde brexit-gedoe. Maar toch. Het risico van ‘Get Brexit Done’ en ‘Stop Brexit’ is dat de slogans polariseren. Dat het wéér over brexit gaat. Daar kun je helemaal genoeg van hebben. Als die emotie gaat domineren, word je misschien gevoelig voor de Labour slogan: ‘It’s time for real change’. Inderdaad, we laten het brexitgedoe achter ons. Door er bovenuit te stijgen en te kiezen voor échte verandering.
Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing.