Opinie Duurzaamheid

De klimaatcampagne van de overheid is niet bijster solide

De geloofwaardigheid van de Rijksoverheid als het om klimaatkwesties gaat, is niet gebaat bij de onlangs gelanceerde campagne, aldus Berry Kock, bedenker van LedAdvisor.

De onlangs gelanceerde klimaatcampagne van de Rijksoverheid ‘Iedereen doet wat’ is niet bijster solide. Het kabinet heeft als doel gesteld om in 2030 49 procent minder broeikasgassen uit te stoten ten opzichte van 1990. Elke Nederlander heeft op dit ogenblik een broeikasvoetafdruk van zo’n 12 ton, waarvan er drie zijn voor primaire energie (gas, elektriciteit en benzine) terwijl de andere negen gerelateerd zijn aan onze welvaart: de spullen die we kopen, cultuur, zorg, educatie en infrastructuur. Allemaal zaken waar we het echt niet met minder willen doen. Het moet ergens anders vandaan komen.

De campagne doet soms nogal verbazingwekkende suggesties. Drie voorbeelden: de ‘deurdranger’, isolatie en ledlampen.

Je vraagt je af waarover de klimaattafel ‘Gebouwde omgeving’ anderhalf jaar heeft vergaderd als je met een deurveer van 5 euro gemiddeld 240 euro aan gas kunt besparen, zoals op de website www.iedereendoetwat.nl is te lezen. Dat is maar liefst 20 procent van het gemiddelde gasverbruik van een Nederlands huishouden. Een veertje dat zich in een week tijd terugverdient zou meer CO2-emissiereductie opleveren dan wat de klimaattafel in de komende tien jaar wil realiseren.

Vervang al je inefficiënte gloeilampen

In een gemiddelde eengezinswoning zou je door isolatie 2.900 m3 gas kunnen besparen, alweer volgens iedereendoetwat. Laat het CBS nu onlangs het gasverbruik van tussenwoningen in kaart gebracht hebben: doorgaans slecht geïsoleerde woningen gebouwd voor 1945 gebruiken, afhankelijk van het woonoppervlak, 500 tot 1.300 m3 meer gas dan een perfect geïsoleerde tussenwoning opgeleverd na 2015. 2.900 m3 gas besparen lukt dus alleen in woningen waar de kaarsen uitwaaien vanaf windkracht 2.

En dan tot slot nog de ‘ledlampen’. Volgens de Rijksoverheid betaal je voor een ledlamp die een peertje van 40 Watt vervangt 7,50 euro. Terwijl je bij serieuze webshops zo’n Philips- of Osram-ledlamp aanschaft voor 2,50 euro (met twee jaar garantie), kun je ook tevreden zijn met een B-merk bij de Action of Ikea. Die kost tussen de 1 en 2 euro. Het juiste advies is dan ook: op de eerste de beste regenachtige dag doe je er goed aan al je inefficiënte gloei- en halogeenlampen te vervangen door ledlampen.

Na de Urgenda-uitspraak en de verhoging van de energiebelasting met 130 euro afgelopen januari draagt deze campagne volstrekt niet bij aan de geloofwaardigheid van de Rijksoverheid inzake klimaatkwesties.

Lees ook:

Van bammetje tot biogas

In Rotterdam zamelt de stichting BroodNodig oud brood in om er duurzaam biogas van te maken. Met succes: de gemeente nam het initiatief  over.

Ikea wil zijn miljard klanten bewuster maken

Uitleggen dat producten duurzaam zijn, is niet genoeg om groen leven te promoten, merkt Ikea. Soms werkt het beter om de spullen op een berg bij elkaar te leggen en goedkoop te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden